IMG 5364Naučnoistraživački institut „Ibn Sina" dana 28.10.2016. godine ugostio je predstavnike pravnih instituta iz regije. Naime, Pravni institut u BiH u našim je prostorijama organizirao bio je domaćin prvi sastanak/savjetovanje pravnih instituta iz regije i to: Instituta za uporedno pravo iz Beograda, Instituta za javnu upravu iz Zagreba i Instituta za ustavno pravo iz Ljubljane.

Ovo je prvo savjetovanje ovog formata u kojem učestvuju instituti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Pravne institute su predstavljali prof.dr. Ciril Ribičić, direktor Instituta za ustavno pravo iz Slovenije sa saradnicima; prof.dr. Ivan Koprić, predsjednik Instituta za javnu upravu iz Hrvatske sa saradnicima; dr.Jovan Ćirić, direktor Instituta za uporedno pravo iz Srbije sa saradnicima i mr. Muhamed Mujakić direktor Pravnog instituta iz Bosne i Hercegovine sa saradnicima kao domaćin susreta.

Pored navedenih instituta savjetovanju su prisustvovali i dr. Rouhollah Ghaderi direktor Naucno-istrazivackog instituta Ibn Sina iz Sarajeva sa saradnicima, koji je podrzao savjetovanje i mr. Miroslav Živanović iz Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Instituti su predstavili svoje aktivnosti, razmjenili informacije i ideje, dogovorili se o budućoj saradnji na istraživačkim projektima naglašavajući izazove Bosne i Hercegovine i Srbije na putu pridruzivanja Evropskoj uniji i harmonizaciji nacionalnih zakonodavstava sa EU zakonodavstvom u cemu ce pomoci kolege iz Slovenije i Hrvatske. Dogovorena je buduca saradnja u zajednickom interesu.

IMG 5390