IMG 5423U prostorijama Bošnjačke nacionalne zajednice u Zagrebu, u četvrtak, 17.11.2016. godine, promovirana je knjiga doc.dr. Midhata Spahića „Bosanska krajevina sredinom XV vijeka – kralj Stjepan Tomaš". Moderator promocije i predsjednik Bošnjačke naciopnalne zajednice zaq Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, dipl.ing. Dževad Jogunčić, u uvodnom je izlaganju naglasio značaj ovakvih izdavačkih poduhvata kao podstrek mladim istraživačima te dodao kako je BNZH do sada već objavila nekoliko naslova iz suvremene bošnjačke i bosanske historije, a objavljivanjem ovoga djela daje svoj prinos i proučavanju srednjevjekovne bosanske historije.

Nermin Hodžić je u ime Naučnoistražiuvačkog instituta „Ibn Sina" iz Sarajeva, kao suizdavača ovoga izdanja, izrazio zadovoljstvo suiradnjom s Bošnjačkom nacionalnom zajednicom u Hrvatskoj, potcrtavši kako je ova zajednica u posljendjih nekoliko godina objavila niz veoma značajnih radova iz oblasti bosanske i bošnjačke povijesti, te bi joj an tome mopgle pozavidjeti i neke naučne institucije u Bosni i Hercegovini. Hodžić je, na kraju dodao: Institut „Ibn Sina" će i ubuduće nastojati podržati ovakve i slične izdavačke i istraživačke poduhvate.
Prof.dr. Ivan Balta, redovni profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Osijeku, u svome izlaganju istaknuo značaj proučavanja i pisanja srednjevjekovne, predosmanske povijesti Bosne i kontinuiteta bosanske zemlje i bosanskog naroda. Profesor Balta je kazao i da knjiga koju promoviramo nudi dobar pregled kulturnih, društvenih i političkih događaja i promjena u posljednjem razdoblju bosanske kraljevine.
Prof.dr. Salh Jalimam, redovni profesor historije na Pranom fakultetu u Zenici, u svome je govorenu o knjizi posebno naglasio značaj istraživačkih poduhvata koji tretiraju srednjevjekovnu bosansku historiju, posebno Crkvu bosansku, jer ona pokazuju samosvojnost Bosne u odnosu an današnju Hrvatsku i Srbiju. Profesor Jalimam podsjetio je i na, po njegovom, mišlčjenju, zajendički, nerazdvojivi identitet bosanstva koji nadilazi etničke podijeljenosti.
Prisutnima se na kraju obratio i autor knjige „bosnaska kraljevina sredinom XV vijeka – kralj Stjepan Tomaš" podsjetivši na teškoće s kojima je suočen svaki istraživački poduhvat u polju srednejvjekovne bosanske historije. Jedna od njih svakako je nedostatak dokumenata i arhivske građe, za kojom je nerijetko potrebno tragati u vatikanskim i drugim evropskim knjižnicama izvan Bosne.

Promociju u Zagrebu organizirali su suizdavači – Bošnjačka nacionalna zajendica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Naučnoistraživački institut „Ibn Sina" iz Sarajeva.

IMG 5452