arampov_izlagaciNa početku promocije koja je održana u Sali za društvene djelatnosti biblioteke u Prijepolju moderator se najprije zahvalio prisutnima, te u nastavku kazao: "Grad Prijepolje je tokom povijesti prolazio kroz bezbrojne uspone i padove ali je nastavljao trajati i živjeti jer je znao sačuvati miroljubivi suživot. Mi koji živimo u ovome gradu trebamo uložiti cjelokupne napore da ostavimo pisani trag o njegovoj povijesti i sjećanjima iz prošlosti kako bismo uredili život i društvene odnose. 

 

 

 

 

arampov_autori

Knjiga Šarampov, autora Nadira ef. Dacića i Bahrije Poturka predstavlja kulturnu povijest jednog dijela grada. Zato trebamo pisati o povijestima i ostalih dijelova grada kako bismo mogli u cjelini razumjeti način života stanovništva ove regije u prošlosti. Ovom prilikom se, u ime autora, zahvaljujem direktoru Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina" koji je pomogao štampanje ove knjige i nadam se da je ovo početak znanstveno-akademske saradnje autorā sa Institutom "Ibn Sina".

 

 

 

  

  

  

Mohammad Hossein Abbasi, Naučnoistraživački Institut "Ibn Sina"

Vjerujem da je ovaj naš današnji skup obasjan svjetlošću iz dva razloga: sa jedne strane je ovo znanstveni dijalog koji su preporučivali plemeniti Poslanik islama i vjerovjesnici ostalih božanskih religija, a sa druge strane naš razgovor vodi se o knjizi koja govori o historijatu dva glavna i temeljna stuba islamskoga društva: džamiji i školi; dva važna i iznimno vrijedna središta koja su dugi niz stoljeća bila ishodište i izvorište glavnih zbivanja i velikih promjena u okrilju islama

Said Abedpour, Naučnoistraživački Institut "Ibn Sina"

Povijest nije drugo do pisanje ili naše sjećanje o prošlosti i ako ne zabilježimo povijest ova sjećanja se brišu nakon nekog vremena i izgleda kao da se nešto uopće nije ni dogodilo. Ako pogledamo civilizacije svijeta uočit ćemo da zahvaljujući bilježenju i dokumentima posjedujemo informacije o zapadnoj civilizaciji, o islamskoj civilizaciji, budizmu, konfučionizmu ali je u povijesti postojalo još najmanje 25 velikih civilizacija od kojih osim nešto rukopisa nije ostalo nikakva traga. Kuda su otišle Ašurska, Sumerska, Sogdska, Astečka i civilizacija Maja? Od ovih civilizacija nije ostalo ništa osim fragmentarnih bilješki, predaja i legendi. Ali zato posjedujemo podrobne informacije o antičkoj grčkoj civilizaciji, ili iranskoj ahemenidskoj ili islamskoj civilizaciji iz prvih stoljeća što pokazuje da nas bilježenje čuva, da trajemo i da našem životu daje dubinu i različite smislove. Stoga je izlazak iz štampe knjige Šarampov dragocjena prilika za stanovnike Šarampova a posebno muslimane ovoga grada da znaju kako njihov identitet ima povijesno trajanje i kontinuitet.

Dr. Sakib Šehović, ljekar

Dugi niz godina se Sandžak kao i Bosna smatrao Istokom na Zapadu i nikada se na njega nije gledalo kao na Zapad. Sandžak, a naročito Prijepolje, je bilo stjecište mnogobrojnih društveno-političkih strujanja. Ova pokrajina je sa svake strane bila izložena "puhanju raznih vjetrova". U ovom regionu su se miješale tri kulture: Srbija sa Zapada sa Austro-ugarskom a sa istoka su Osmanlije bili u njegovu susjedstvu. Grad Prijepolje je, također, bio smješten u graničnom regionu velikih sila te se kultura ovoga grada oblikovala pod utjecajem ovih strujanja.

Knjiga Šarampov govori o jednom dijelu Prijepolja koji je, vrlo vjerovatno, najstariji dio ovoga grada. Ova knjiga nikako nije pripovijest o gradu nego je sjećanje i dokument o dvije njegove institucije: medresi i džamiji kao o obrazovno-religijskim institucijama. Ova dva zdanja tokom povijesti i nakon njihova restauriranja svjedoče o kontinuitetu jedne kulture.

Pisanje ove knjige bilo je ispunjeno ljubavlju i emocijama jer bez ljubavi bi bilo veoma teško napisati knjigu o ove dvije institucije. Autori su pokazali da vladaju istraživačkom metodom i ovaj su važan posao priveli kraju sa velikim zalaganjem i krajnjom ozbiljnošću.

600-godišnju povijest Prijepolja bi bilo teško razumjeti bez proučavanja načina nastanka gradova i izgradnje građevina i važnih zdanja. Bez povratka u povijest obnove ove dvije građevine, naročito Bakije-hanume medrese bilo bi veoma teško i autori su uložili ogroman napor u prikupljanju građe i dokumenata.

 

 Nadir ef. Dacić, glavni imam Prijepolja

autor2Mislioci su pokazali da nema ništa bolje od pera jer se perom mogu oživjeti sjećanja iz prošlosti i povijest. Pero je jedno od prvih očitovanja Božijeg stvaranja. Dok slušamo škriputanje pera na listu papira to je glas slomljenosti i bola sve dok pero ne ispiše riječ, onda opet škriputanje i ulazak u novu omeđenost. Bez pera junaci ne bi mogli ništa uraditi, čak ne bi mogli pokoriti jedno selo. Nijedan sultan ni car ne bi mogao napredovati bez pera. Oni koji su došli i prošli, a nisu upotrijebili pero izbrisani su iz povijesti, a oni koji su ostali, ostali su zbog pera i bilježenja.

Ja sam od prije 15 godina počeo istraživati o povijesti ove regije. Nakon četiri knjige ovo je prva knjiga o kulturnom naslijeđu. Pišući knjigu o mahali Šarampov, Ibrahim pašinoj džamiji i Bakije-hanume medresi želio sam, koliko god je to bilo moguće, oslikati kulturnu povijest grada. Naravno ovo je bilo moguće samo u suradnji sa g-dinom Bahrijom Poturkom. Bahrija je jedan od malobrojnih koji poznaje povijest grada. Bahrijini djedovi su bili imami ovoga grada ili svršenici medrese, a Bahrijin otac, Mahmud efendija, dugi niz godina je bio imam Ibrahim-Pašine džamije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bahrija Poturak, autor   

autor1Radostan sam što se ostvarila moja davnašnja želja i što smo mogli napisati knjigu o kulturnome naslijeđu Prijepolja. Nema sumnje da je ovaj grad kroz povijest bio poprište mnogobrojnih dešavanja i zbivanja. Ova knjiga nam je bila važna kako bismo njome mogli otvoriti put daljnjim istraživanjima. Pisati o povijesti nemoguće je bez analize i istraživanja a mi nemamo mnogo dostupnih izvora o velikom broju dešavanja koja su se odigrala u ovoj regiji, ili ako i imamo razasuti su po različitim izvorima i trebamo uložiti dodatne napore na njihovu prikupljanju.

Dr. Redžep Škrijelj, profesor na Univerzitetu Novi Pazar

Knjiga Šarampov je prvo istraživanje o kulturnoj povijesti grada Prijepolja i stoga ovo trebamo shvatiti kao jedan dobar predznak i nadati se da će biti napisan veliki broj povijesnih knjiga o životu Bošnjaka u ovome regionu. Nema sumnje da su Bošnjaci ovih prostora prošli jedno od najbolnijih iskustava u svojoj povijesti nakon Berlinskog kongresa i da su pretrpjeli isto-tako bolna dešavanja tokom balkanskih i Prvog i Drugog svjetskog rata. Sada su uvjeti mnogo bolji nego je to bilo u prošlosti ali još uvijek smo daleko od željenog načina života na individualnoj, društvenoj i političkoj razini. Izvjesno je da je za realizaciju ovoga cilja veoma važno poznavanje povijesti i kulture ove regije koje nas na jedan očigledan način suočava sa problemima i zaprekama. Miroljubivi život pripadnika različitih konfesija nije moguć samo u svjetlu poznavanja religije i ljudi trebaju poznavati međusobnu povijest, kulturu i način razmišljanja a zasigurno da povijest bilježi mnogo zajedničkih aspekata iz života muslimana i kršćana ovih prostora.

arampov_posjetiteljiarampov_posjetitelji_1