sufijski_put_ljubaviNaslov: Sufijski put ljubavi

Autor: William C. Chittick

Prijevod: Rešid Hafizović

ISBN: 978995895723x

Izdavač: Ibn Sina Sarajevo

Godina izdanja: 2005

Opis:

. . .Moj cilj pisanja knjige 'Sufijski put ljubavi' je bio taj da smjestim Rumija u kontekst islamskog učenja. To učenje se smatralo onim što mi nazivamo 'znanjem' kao najmanje važnom formom znanja. Ova vrsta znanja dolazi iz onih temeljnih vrela od kojih je najznačajnije otkrovenje, to jest Kur'an. To je najvažnije vrelo, jer ono priskrbljuje ključeve koji otvaraju kapije druga dva obzorja, to jest kapiju univerzuma i kapiju ljudske duše.
Ova tri kraljevstva - objava, univerzum i duša - daruju nam znanje o postanku, kozmologiji i duhovnoj psihologiji, a ovo troje potonje su temeljne teme u svim formama islamske učenosti.
Svako zna da je Rumi pjesnik ljubavi, a ova knjiga je naslovljena kao 'The Sufi Path of Love'. Zašto ja, onda, naglašavam ulogu znanja? Zato što je ljubav u kulturi Zapada morala biti razdružena od racionalnosti, srce od razuma, a mudrost od znanja. Svi mi smo spremni staviti ljubav na jednu, a naše razumijevanje svijeta i društva na drugu stranu. Smatramo jednostavnim da 'ljubav' bude smještena u jedan odjel našega uma, a 'razbor' i 'znanje' u neki drugi odjeljak našeg uma. Sa Rumijeva gledišta motreno, to je duboko pogibeljna šizofrenija. Kada bi Rumi bio tu da osmotri našu situaciju, kazao bi nam kako je potraga za znanjem obaveza svakog onog ko želi steći istinski status i podložiti se Bogu, i da niko ne može voljeti Boga bez poznavanja Boga. Ljudi bi, najprije, morali pristupiti učenju osnova svetoga teksta, teologije, prava i filozofije, a potom bi mogli učiti kako da vole.