islam_i_iranNaslov: ISLAM I IRAN – uzajamni doprinosi

Autor: Morteza Motahhari

Prijevod: Muamer Kordić

ISBN: 9789958913136

Izdavač: Ibn Sina

Godina izdanja: 2008

Opis:

Knjiga Islam i Iran – uzajamni doprinosi jedno je od izuzetno vrijednih djela poznatog savremenog iranskog mislioca Morteze Motahharija. Tokom čitavog svog znanstvenog života Motahhari je nastojao promišljati religiju na originalan način i predstaviti islam kao uzvišeno, sveobuhvatno učenje. Koristeći se poglavito racionalnim pristupom pozabavio se temeljnim pitanjima islama i njegovog odnosa prema društvenoj stvarnosti.

Knjiga koju ovom prilikom predstavljamo bosanskohercegovačkom čitateljstvu, iako nastala prije 35 godina, svojim stilom i odnosom prema pitanju koje obrađuje je zasigurno svježa i posve savremena. Raspravi o odnosu islama i Irana, međusobnim prožimanjima i doprinosima, autor pristupa krajnje objektivno, te, nastojeći izbjeći bilo kakvu opterećenost vlastitim nacionalnim identitetom i historijom, pruža zanimljivu sliku susreta drevne iranske i mlade islamske kulture i civilizacije i vrijednih rezultata te sprege na različitim poljima.

Naposljetku, napominjemo da ova knjiga predstavlja ustvari, kao i mnoga druga njegova djela, zbirku predavanja Morteze Motahharija koja su kasnije sa magnetofonskih zapisa priređena u obliku štampanog izdanja. Želeći čitatelju dočarati Motahharijev stil predavanja uzdržali smo se od redaktorskih intervencija, izuzev ondje gdje je to bilo zbilja nužno.