pred_oislamskom_irfanuNaslov: Predavanja o islamskom irfanu

Autor: Dr. Fatima Tabatabai

Prijevod: Ahmed Zildžić

ISBN:

Izdavač: Institut "Ibn Sina" i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu

Godina izdanja: 2008

Opis

Privlačna sila ljubavi, na kojoj počiva vrteška Univerzuma, obuhvata sve čestice i galaksije Kosmosa. Snagom njezine blagodatnosti svako stvorenje shodno svojemu egzistencijalnome kapacitetu, kreće se stazom vlastitoga usavršavanja i dosezanja Uzvišenoga Boga.

Ovo jezgro svekolikoga bitka, apsolutna svjetlost i vrelo iz kojeg šikljaju blagorodni mlazovi opojavljenja i epifanije Svjetla Istine, nesumnjivo, plaštom svoje osebujne milosti zakriljuje svekoliki Svijet Postojanja. Ipak, zacijelo će se blagodatima ovoga svjetla više okoristiti oni koji su svojim nastojanjem na putu duhovnoga uspona, očistili svoje biće od naslaga nedolične prašine, pronalazeći najbolji put dosezanja istine, put umske i srčane spoznaje.

Mi, muslimani, islam vidimo najsavršenijim oblikom očitovanja, a islamsku hijerognozu (irfan islami) najboljim putem ljubavi i čežnjivog stremljenja Uzvišenoj Istini. Zaljubljenost onih što se napojiše iz pehara duhovne opijenosti, ne poznaje povijest ni zemljopis. Ljubav islamskoga irfana ne trpi granice i učahurene datosti. Stoga, istinski putnici ovoga puta, težeći vlastitome duhovnom sazrijevanju i usponu, bezuvjetno tragaju za učiteljem ljubavi i irfana, ostavljajući po strani svaku vrstu isključivosti i pripadnosti; pa na kojem god konačištu nađu istinskoga arifa koji već kušaše iz Pehara Jedinstva, ostaju uz njega ne bi li i oni okusili bar kapljicu iz njegova mora spoznaje i istinskoga osvjedočenja.

                Vjerujem kako vrli i plemeniti muslimani Bosne i Hercegovine  spadaju u sami vrh sljedbenika i promicatelja ovoga duhovnog puta. Zahvaljujući njihovoj naklonosti Imamu Homeiniju  i želji za upoznavanjem i razumijevanjem gnostičkoga mišljenja ovoga putnika što put je upoznao, vrsni intelektualci i profesori iz ove zemlje svojim su nastojanjem inicirali potpisivanje Protokola o suradnji između Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Istraživačkog instituta «Imam Homeini» u Teheranu, kao vrijedan doprinos promicanju i predstavljanju islamskog irfana među studentima ovog Fakulteta. Ovaj Protokol omogućava plodonosnu akademsku razmjenu u oblasti islamske duhovnosti i hijerognoze, upoznavanje sa klasičnim tekstovima i duhovnom elitom povijesti muslimanskoga mišljenja i duhovnosti uopće, te njihovim putevima na vlastitome usavršavanju i dosezanju zbiljske, egzistencijalne punine. Svako istraživanje u ovoj oblasti i svaki pokušaj da se plodovi duhovnog i intelektualnog pregnuća velikana muslimanske duhovnosti prenesu u jezik razumljiv i prijemčiv čovjeku današnjice, praćen je zacijelo brojnim poteškoćama, ali jednako tako i opojnim užitkom.

Pred vama je tekst predavanja pripremljenih za ovu posebnu priliku, u kojem sam imala zadatak da na jezgrovit, sažet i prilično pojednostavljen način, predstavim temeljne odrednice, tokove i pojmovlje islamskoga irfana. Drugi će kazati koliko sam uspjela odgovoriti ovome zadatku.

Ako Bog da, u dogledno vrijeme bi ovaj tekst trebao doživjeti i  temeljite izmjene i dopunjavanja, te u svom proširenom izdanju biti dostupan zaljubljenicima islamske hijerognoze.

Želja za upoznavanjem sa mišljenjem i irfanom Imama Homeinija, arifa i duhovnog putnika k Bogu,  koju primjećujem kod cijenjenih studenata, nagnala me da se, s Božijom pomoći, u skoroj budućnosti posvetim promišljanju i analizi gnostičkog mišljenja ovog velikana. Nadam se da će to biti adekvatan odgovor na postojeće interesovanje.

Još jednom najsrdačnije zahvaljujem Fakultetu islamskih nauka, predavačima i studentima i svim Bosancima i Hercegovcima koji su s ljubavlju i pažnjom bili moji domaćini u ovoj zemlji.