knjiga_upot_zab_nac_ratovanjaNaslov: Upotreba zabranjenih borbenih sredstava i načina ratovanja za vrijeme agresije na BiH (Zbornik radova)

Autor: grupa autora

Izdavač: Naučnoistraživački institut "Ibn Sina"

Godina izdanja: 2011

Opis:

Za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu počinjeni su brojni i teški zločini, od kojih su tek neki istraženi i publikovani. Međutim, zločini upotrebe zabranjenih sredstava i načina ratovanja malo su ili nikako rasvijetljeni. Nedavni izvještaj o navodnom korištenju municije sa „osiromašenim“ uranijumom dodatno aktuelizira ovu temu, jer u Bosni i Hercegovini korištena su i druga međunarodnim pravom nedozvoljena sredstva i načini ratovanja.

Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ upriličio je zato Okrugli stol o upotrebi nedozvoljenih načina ratovanja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, želeći tako pomoći rasvijetljavanju i ove vrste zločina koji su sprovođeni nad građanima ove zemlje. Treba napomenuti da je ovo tek prvi pokušaj da se ovaj problem razmotri i približi svim zainteresiranim, a s obzirom na dugoročne štetne posljedice korištenih borbenih sredstava, za očekivati je da se pitanjima razmatranim na ovom okruglom stolu u budućnosti pokloni mnogo veća pažnja.