IMG 20211023 WA0000Dana 22. i 23. oktobra u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina u Sarajevu održan je seminar na temu: Covid 19- utjecaj na savremenu književnost, filozofiju i obrazovanje.
Učesnici seminara bili su studenti engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, pod vodstvom profesora Šahab Yar Khana. Na seminaru su također učestvovali profesor Simon Ryle, Belma Dilberović i profesor Murat Oner.
Pored gore navedenih profesora i predavača na simpoziju je bio prisutan i bivši ministar obrazovanja KS Anis Krivić.

Opširnije...

photo 2021 07 14 13 46 22U povodu 26-ogodišnjice genocida u Srebrenici Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” u Sarajevu organizirao je naučnu tribinu pod naslovom “Genocid u Srebrenici i uloga Međunarodne zajednice”.
Na tribini održanoj u amfiteatru Instituta “Ibn Sina”, ugledni univerzitetski profesori i drugi učesnici pokušali su sagledati i istražiti ulogu međunarodnih institucija prije, za vrijeme i nakon genocida i doći do naučnog i logičnog rješenja s ciljem sprečavanja takvih tragičnih dešavanja diljem svijeta.

Opširnije...

0 22U nedjelju, 13. juna 2021. u sali Medžlisa IZ Zvornik, sa početkom u 18 sati uz prisustvo imamā zvorničkog medžlisa održana je promocija knjige “Hasan Kaimija; sin vremena”, autorice dr. Mubine Moker, stručne saradnice Naučnoistraživačkog Instituta “Ibn Sina” Sarajevo. Knjiga predstavlja zajednički poduhvat Instituta “Ibn Sina” i Instituta za društvena i religijska istraživanja Tuzla.

Opširnije...

tribina online 7.5Naučnoistraživački institut "Ibn Sina" u Sarajevu je u petak, 7. maja 2021. godine, povodom Svjetskog dana Kudsa, održao Online tribinu na temu "Normalizacija odnosa arapskih zemalja s Izraelom i budućnost Palestine". Moderator tribine Nermin Hodžić je naglasiao kako se Svjetski dan Kudsa već više od četrdeset godina diljem svijeta obilježava svakog posljednjeg petka u mjesecu ramazanu, kao dan podrške palestinskom narodu u njihovoj borbi za osnovna ljudska prava.

Opširnije...

IMG 5817Promocija knjige “Žrtve zločina opsade Sarajeva” održana je u utorak 06. aprila s početkom u 18 sati putem facebook stranice Naučnoistraživačkog Instituta “Ibn Sina”. Promocija je održana pod pokroviteljstvom BH Telecoma. Na samom početku se moderator Nermin Hodžić osvrnuo na opsadu Sarajeva 1992 -1995 i na masakre nad civilima, zločin koji se ničim ne može opravdati.

Opširnije...

photo 2021 02 08 21 46 59U ponedjeljak, sa početkom u 18 sati, na Facebook stranici Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina”održan je vebinar “Utjecaj islamske revolucije u Iranu na bosanskohercegovačke muslimane”.

Opširnije...

1Nj.E. Reza Ghelichkhan, ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, smatra kako je atentat na visokog iranskoh zvaničnika generala Qasema Soleimanija čin državnog terorizma koji je izveden na izravnu zapovijed američkoga predsjednika Trumpa.

Opširnije...

f030287c 5347 40e7 a82c cc7c48ec01ffNaučnoistraživački institut Ibn Sina u Sarajevu je povodom Dana Kudsa u petak, 22. 5. 2020. g. s početkom u 18 sati, upriličio online tribinu na temu “Kuds, simbol otpora” koja je emitirana uživo putem Facebooka. Na početku je govorio voditelj tribine Nermin Hodžić, podsjetivši na višedesetljetnu aktuelnost palestinskog pitanja i sudbine Kudsa. Naglasio je da se od 1979. godine na inicijativu imama Homeinija posljednji petak u mjesecu ramazanu svake godine obilježava kao Svjetski dan Kudsa i podrške Palestini.

Opširnije...

1 20200206 084639 070U srijedu, 5.2.2020., s početkom u 18 sati u Naučnoistraživačkom institutu „Ibn Sina“ u Sarajevu održana je tribina na temu „Dogovor stoljeća i budućnost Palestine“.

Opširnije...

1U srijedu, 29.5.2019. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu održana je tribina na temu „Nova Palestina?“.

Opširnije...