003U seriji redovnih tribina „Ibn Sina“ u srijedu, 3. oktobra 2012. godine, od 17 do 19 sati,  održan je Okrugli sto na temu „Muhammed, a.s.- vijesnik mira i milost svjetovima

Muslimanski odgovor na aktuelna vrijeđanja poslanika Muhammeda, a.s., na Zapadu”, na kojem su govorili prof. dr. Džamludin Latić i prof. dr. Mohammad Ali Barzanooni.

Prof. dr. Džemaludin Latić u svome jednosatnom izlaganju osvrnuo se na nedavno objavljeni film “Nevinost muslimana” i neke zakulisne informacije u vezi s pozadinom njegovog nastanka, naglašavajući kako je Sam Basile izjavio da je za produkciju ovog filma imao finansijsku pomoć od 5 miliona američkih dolara. Profesor Latić je u nastavku svoga izlaganja izrazio nezadovoljstvo i žaljenje zbog ravnodušnosti nekih muslimana, pa i u našoj zemlji, prema ovakvim aktima vrijeđanja Časnog poslanika, te naglasio potrebu njegovanja ljubavi prema Poslaniku i slijeđenja njegovog suneta, jer je to uvjet očuvanja našeg identiteta.

Profesor Mohammad Ali Barzanooni, direktor Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” osvrnuo se na projekte vrijeđanja religija vjerovjesnika Božijih tokom posljednjih decenija: Ovi napadi i svetogrđa usmjereni su protiv religije uopće, ali posebno je islam izložen takvim atacima. Neprijatelji islama projektom "izazivanja razdora" među različitim muslimanskim sljedbama zaokupljaju pažnju muslimana njihovim šerijatsko-pravnim i teološkim razlikama, pa oni počinju zaboravljati da ustvari pripadaju jednoj religiji."Kapitalistički blok je uz promociju i djelatnu primjenu ideja liberalne demokratije, gajeći arogantnost u svom viđenju ostatka svijeta, uvijek tragao za stanovitim "neprijateljem", pa kad ga nije bilo on bi se morao proizvesti. Raspadom Istočnog bloka i samog Sovjetskog saveza ideja kapitalizma i liberalne demokratije, sa svojim zagovornicima i istomišljenicima, krenula je "potragu" za novim neprijateljem i ubrzo je islam postao predmet njihovog neprijateljskog raspoloženja", rekao je Barzanooni.Potcrtao je da sljedstveno tome na međunarodnu pozornicu stupa "islamofobija", pojava u čijem širenju posebnu ulogu igraju pojedine medijske kuće, te da smo već duže vrijeme svjedoci svojevrsne globalne medijske mantre: "Islamski svijet naumio je uništiti Zapad!"."Mi muslimani moramo se riješiti svoje hronične ravnodušnosti. Potrebno je iskoristiti sve mogućnosti koje nam pružaju umjetnost, mediji i virtuelni prostor globalnih mreža. Naš džihad danas treba biti vođen perom, kistom i kamerom"

Cjelovit tekst izlaganja profesora Barzanoonija možete čitati ovdje.

Ovdje možete pogledati prilog sa tribine kojeg je emitirala TV Press 

05_publika001_publ