naslovnaU srijedu, 31. 10. 2012. godine u Naučnoistraživačkom institutu „Ibn Sina“, uz prisustvo velikog broja ljubitelja znanosti i kulture, upriličeno je predstavljanje knjige Islam i muslimani u Hrvatskoj, autora Ševke ef. Omerbašića. Pored autora, o knjizi su govorili dr. Zlatko Hasanbegović, dr. Hilmo Neimarlija, akademik Enes Karić i mr. Saeid Abedpour.

Dr. Zlatko Hasanbegović, znanstveni suradnik u Institutu za društvene znanosti „dr. Ivo Pilar“ iz Zagreba u svome izlaganju je ovu knjigu okarakterizirao izuzetno važnom i jedinstvenom, argumentirajući to detaljnim objašnjenjima i potcrtavajući da objavljivanje ove knjige predstavlja veliki događaj u novijoj povijesti muslimana u Hrvatskoj.

Dr. Hilmo Neimarlija, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, naglasio je metodološku eklektičnost knjige "Islam i muslimani u Hrvatskoj", kazavši kako ona govori o brojnim društvenim aspektima i malo znanim činjenicama koje karakteriziraju period prije dolaska Osmanlija na prostore Balkana, razbijajući predrasude i stereotipe koji se vezuju za pojavu islama na ovim prostorima.

Akademik Enes Karić, redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, osvrnuo se na autorovu otvorenost i širinu koja se ogleda i u načinu na koji je pisao ovu knjigu. Profesor Karić istaknuo je i da knjiga govori o temeljnim vrijednostima islama, ali i svjedoči o mogućnostima kulturne razmjene među pripadnicima različitih monoteističkih vjera.

Mr. Saeid Abedpour iz Instituta „Ibn Sina“, između ostalog je kazao: Velika vrijednost ove knjige jest i u pitanjima koja ona otvara. To i jeste osobina jednog naučnog djela. Ona nudi pitanja na temelju kojih bi mogle nastati brojne studije i magistarski i doktorski radovi o prisustvu islama i muslimana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Mr. Ševko Omerbašić, dojakošnji muftija i predsjednik Mešihata IZ u Republici Hrvatskoj u svom je kratkom obraćanju zahvalio prisutnima i naglasio svoju višedecenijsku ljubav prema historiji i historijskim traganjima za korijenima muslimana na ovim prostorima, traganja koje će polučiti znanstveno utemeljene rezultate.

Detaljan izvještaj sa promocije možete pročitati ovdje.

002003004005