naslovnaU srijedu, 21. novembra sa početkom u 18 sati, u sali Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“, održana je deveta redovna tribina „Ibn Sina“ – ovoga puta povodom nastupajućeg dana Ašure, a gosti – predavači akademik Rešid Hafizović i šejh Edin Kukavica govorili su na temu „Arifi – sufijski vitezi i njihova uloga u društvu“.

Oni su u svojim izlaganjima podsjetili na značaj suštinskog razumijevanja i interpretiranja nauka vjere i njegova pretakanja u svakodnevnu životnu, porodičnu i profesionalnu praksu. Nažalost, nekad zbog sujete i zavisti, nekad zbog nerazumijevanja, mnogi su veliki umovi naše povijesti i duhovni autoriteti za svoje ideje i njihovo širenje među običnim muslimanskim pukom dali svoje živote. Jedan od takvih, najočitijih primjera svakako je i mučenička smrt Poslanikova unuka hazreti Huseina, na Kerebli, šezdeset i prve godine po Hidžri. Taj događaj je kruna svega onoga što se tokom povijesti još od Nuhove lađe i potopa dešavalo na ovaj dan ljudskome rodu.

Prof.dr. Mohammad Ali Barzanooni, direktor Instituta „ibn Sina“, koji je također bio najavljen kao predavač, zbog kratkoće vremena odustao je od predavanja, a njegov tekst pod naslovom „Čisti 'irfan: Huseinova 'irfani epopeja“ u pismenom obliku distribuiran je prisutnoj publici.

Tribina je završila o 20:30 sati, a za ovom duhovnom sofrom sinoć je sjedilo stotinjak zaljubljenika duhovnosti, lijepe riječi i plemenita djela.

Voditelj tribine Nermin Hodžić je tokom programa čitao stihove Muhameda Iqbala Lahorija i Muse Ćazima Ćatića, kao i kratki odlomak iz romana „Vjernik“ Edina Kukavice.

Detaljniji izvještaj uskoro će se naći na ovoj web stranici.

Tekst profesora Barzanoonija možete čitati  ovdje, a za tekst prof. dr. Rešida Hafizovića kliknite ovdje.

3_22