IMG_vjera_i_moral_1

U petak, 29.03.2013. godine sa početkom u 18 i 30 sati u Sali Radničkog doma u Banovićima održana je tribina „Vjera i moral“ u okviru koje je promovirana knjiga Načela morala u Kur'anu, autora ajatollaha Dževadi Amolija koju je u prevodu Ahmeda Zildžića nedavno izdao Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ iz Sarajeva. Ovom tribinom nastavljena je dobra saradnja između Medžlisa Islamske zajednice u Banovićima i instituta „Ibn Sina“. O uspješnosti tribine i aktuelnosti teme najbolje govori dobar odaziv posjetilaca.

Na samom početku prisutnima se obratio voditelj tribine i sekretar Medžlisa IZ u Banovićima, Zijad ef. Čavčić koji je u svome kratkom obraćanju ukazao na značaj naslovljene teme, te predstavio goste – promotore prof.dr. Mohammad Ali Barzannonija i mr. Sead ef. Mrahorovića.

Nakon uvodnog dijela, hafiz Mehmed ef. Mujić je učenjem nekoliko ajeta iz Časnog Kur'ana na najljepši način otvorio ovo druženje.

Prof.dr. Mohammad Ali Barzanooni je u svom izlaganju govorio o odnosu vjere i morala, naglasivši na samom početku kako pitanje ovoga odnosa spada u ona univerzalna pitanja i zapitanosti čovjeka koje ne poznaju vremenske ili prostorne uvjetovanosti i ograničenosti. Tragajući za odgovorima na pitanje o ovome odnosu tokom povijesti ljudskoga mišljenja proučavatelji religije i morala izvodili su različite zaključke, rekao je prof. Barzanooni, te u nastavku svoga izlaganja dao kratka pojašnjenja o četiri osnovna stava u vezi s ovim pitanjem: 1. Religija i moral su potpuno disparatni pojmovi i kategorije, 2. Religija i moral su uzajamno oprečni, 3. Odnos religije i morala je odnos cjeline i dijela, te 4. Religija i moral imaju svoje zasebne identitete, ali se uzajamno prožimaju i nadopunjuju.

Mr. Sead ef. Mrahorović je ukratko predstavio knjigu Načela mnorala u Kur'anu kroz  njezine glavne teze i koncepte. Riječ je zapravo o tematskom tumačenju i egzegezi kur'anskoga teksta što samo po sebi predstavlja značajnu vrijednost i obećava vrlo sadržajan i nadahnjujući sadržaj.

Zijad ef. Čavčić je u pauzi između dva izlaganja pročitao nekoliko kraćih odlomaka iz knjige, a večerašnji program su uljepšali i mladi imami banovićkog Medžlisa izvedbom dvije ilahije i kaside.

 

Program je trajao oko sat i po vremena, a prisutni građani Banovića bili su itekako zadovoljni onim što su čuli.

vjera_i_moral_4vjera_i_moral3