vjera_i_moral_Gorazde_1aU petak, 5. 4. 2013. godine, sa početkom u 20 sati u Centru za kulturu u Goraždu održana  je tribina na kojoj je gost prof. dr. Mohammad Ali Barzanooni, direktor Instituta „Ibn Sina“ održao predavanje na temu „Odnos vjere i morala.

Prof. dr. Mohammad Ali Barzanooni je u svom izlaganju govorio o odnosu vjere i morala, naglasivši na samom početku kako pitanje ovoga odnosa spada u ona univerzalna pitanja i zapitanosti čovjeka koje ne poznaju vremenske ili prostorne uvjetovanosti i ograničenosti. Tragajući za odgovorima na pitanje o ovome odnosu tokom povijesti ljudskoga mišljenja proučavatelji religije i morala izvodili su različite zaključke, rekao je prof. Barzanooni, te u nastavku svoga izlaganja dao kratka pojašnjenja o četiri osnovna stava u vezi s ovim pitanjem: 1. Religija i moral su potpuno disparatni pojmovi i kategorije, 2. Religija i moral su uzajamno oprečni, 3. Odnos religije i morala je odnos cjeline i dijela, te 4. Religija i moral imaju svoje zasebne identitete, ali se uzajamno prožimaju i nadopunjuju.

Profesor Barzanooni spomenuo je argumente za i protiv spomenutih teza i kazao kako je on sam skloniji onoj posljednje spomenutoj,  prema kojoj vjera i moral imaju zasebne identitete, ali su u stanju uzajamnog prožimanja i potpomaganja. Prije samog početka predavanja, prisutnima se obratio i mutija goraždanski Hamed ef. Efendić, zahvalivši se gostima na ovoj tribini, kao i Institutu „Ibn Sina“ na svoj dosadašnjoj plodnoj saradnji sa Uredom muftije goraždanskog.  U drugom dijelu tribine, Nermin Hodžić prisutnima je ukratko predstavio najnovije izdanje Instituta “Ibn Sina”, knjigu “Načela morala u Kur’anu”, autora ajatollaha Dževadi Amolija, naglasivši kako se radi o tematskom tumačenju Kur’ana jednog od najeminentnijih islamskih učenjaka u Iranu.   U nastavku svoga izlaganja, Hodžič je ukratko upoznao posjetioce tribine sa sadržajem knjige i nekim od zanimljivih podnaslova i poglavlja ovoga djela, naglašavajući činjenicu da je autor svoje teze temeljio na ajetima Časnog Kur'ana, ali i na postignućima velikana muslimanskoga mišljenja u ovoj oblasti, od Farabija i Ibn Sinaa, do Mulla Sadra Širazija, čijim je etičkim razmišljanjima posvetio jedno poglavlje u ovoj knjizi.

vjera_i_moral_Gorazde_2vjera_i_moral_Gorazde_4