IMG_2023U četvrtak, 13. marta 2014. godine u velikoj sali Islamskog Centra u Zagrebu održana je prva promocija nove knjige profesora emeritusa dr. Esada Ćimića Od monologa prema dijalogu o bošnjačkoj sudbini. Promocija je organizirana u saradnji Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Zagreb i Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” iz Sarajeva.

Na promociji su o knjizi vrlo nadahnuto i s poštovanjem govorili prof. dr. Ivan Markešić, znanstveni savjetnik u Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu, prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ BiH i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te autor knjige prof. dr. Esad Ćimić. Odlomke iz knjige pročitao je Nermin Hodžić sa Instituta „Ibn Sina“, dok je moderator promocije bio dipl. ing. Dževad Jogunčić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Prof. dr. Senadin Lavić je govoreći o Esadu Ćimiću, uz podsjećanje na najvažnije crtice iz njegove bogate znanstveničke i akademske, ali i disidentske biografije, naglasio: Ćimić je primarno sociolog religije, te predavač teorijske sociologije, sociologije morala, istraživač, disident, znatiželjnik, pisac, sociolog koji je ukazao na neuspjeh ateizacije bosanskog društva, teoretičar društva i društvenih trendova koji se zalagao za rehabilitaciju religije. Ćimić je hrabar sociološki teoretičar i istraživač društva. On ispituje okvir marksističke društvene teorije i prelazi ga odvažnom postavkom o „rehabilitaciji religije“ u društvu koja potpuno odudara od rigidnog antireligijskog stava gvardijana ideologije komunizma od kojeg su htjeli napraviti jedinu i definitivnu religiju. Tom postavkom Ćimić je izašao iz zacrtanog okvira ideološkog i marksističkog strukturiranja sadržaja društvene zbilje i otvorio se socijalnoj ontologiji u smislu punine fenomena što je već šezdesetih godina u zapadnoj sociologiji bilo na djelu. U ovoj knjizi posebno je hrabro Ćimićevo suočavanje sa srpskim vandalizmom koji se ogleda u genocidu i etničkom čišćenju, uništavanju kulturnih spomenika Bošnjaka i planskom silovanju Bošnjakinja. Misliti zločin silovanja nije nimalo lahko i to izaziva strašne resantimane u čovjeku, jer je tijelo silovane žene postalo „ceremonijalno ratište“, mesto ponižavanja i dehumaniziranja bošnjačkog bića. U osnovi je velikosrpska barbarska i vandalska patologija osvete za „turski zulum“.

Prof. dr. Ivan Markešić u svome je izlaganju s ponosom istakao kako je osobno bio student profesora Ćimića, profesora koji je za mnoge generacije autoritet i svjetionik u vremenima oskudice argumentiranog govora i poštovanja znanja. Profesor Markešić je u nastavku kazao: Teško je, gotovo nemoguće, na nekoliko stranica sažeti nečiji život… Još teže je to učiniti kada se želi sažeto govoriti o profesoru emeritus Esadu Ćimiću, mome suzemniku i učitelju, o njegovu životu i djelu, o čovjeku koji je izduravao i izdurao različte pokušaje paternalističkog nadzora partijskih, nacionalnih i nacionalističkih, vjerskih i religijskih moćnika. Profesor Markešić je potcrtao i Ćimićevu tezu o pravoslavnim, katoličkim i muslimanskim ateistima na ovim prostorima. Markešić je potom upoznao prisutne sa sadržajem knjige Od monolga prema dijalogu o bošnjačkoj sudbini.

Na kraju promocije prisutnima se obratio i sam autor.

 

Napomena: Uskoro ćemo upriličiti promociju ove knjige u Sarajevu

IMG_2022IMG_2027