AJ8U srijedu, 15.4.2015., s početkom u 18 sati u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Tuzli uprilčena je nedavno objavljena knjiga prof.dr. Adnana Jahića “Vrijeme izazova – Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća”. Knjigu je objavila Bošnjačka zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju uz suizdavaštvo Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” u Sarajevu.

 

Na promociji u Tuzli čiji domaćin je, uz izdavača, bio i Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli gdje autor predaje u svojstvu vanrednog profesora, govorili su prof.dr. Šaćir Filandra, prof.dr. Sead Selimović, dr.sc. Zlatko Hasanbegović i urednik knjige dipl.ing. Dževad Jogunčić, te autor prof.dr. Adnan Jahić.

Četvrta knjiga bosanskohercegovačkog povjesničara Adnana Jahića oslikava različite izazove kroz koje su Bošnjaci prolazili u prvoj polovini XX stoljeća, na mukotrpnom i neizvjesnom putu svog nacionalnog, političkog, duhovnog i kulturnog razvoja, s akcentom na glavne procese te prijelomne događaje od kapitalne važnosti i načine na koje su Bošnjaci, ponajprije u Bosni i Hercegovini, reagirali na njih od aneksije Bosne i Hercegovine 1908. godine do uspostave i učvršćivanja komunističkog jednopartijskog režima u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata.

AJ9