IMG_3U amfiteatru Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, sinoć (25. 09. 2013.) je doržana 16. redovna tribina „Ibn Sina“. Tema ovomjesečne tribine bila je „Nova vanjska politika Islamske Republike Iran“, a uvodničar je bio mr. Emir Hadžikadunić, predavač na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i donedavno ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu.

Hadžikadunić je u uvodnom dijelu svoga izlaganja govorio o političkoj strukturi u Iranu i ulozi pojedinih nivoa vlasti u kreiranju i provođenju vanjske politike. Osvrnuo se i na aktuelni raspored snaga i utjecaja različitih političkih struja u toj zemlji, s naglaskom na činjenicu da aktuelna izvršna vlast predstavlja politički centar i djelimično lijevu orijentaciju, dok u iranskom parlamnetu većinu ima desnica. U nastavku je mr. Hadžikadunić naglasio značaj ovogodišnjih predsjedničkih izbora i pobjedu dr. Hassana Rouhanija, te u najmanju ruku taktičke promjene do kojih će doći u iranskoj vanjskoj politici njegovim dolaskom na čelo izvršne vlasti, a čiji svjedoci smo i ovih dana (medijski istupi kao i govor predsjednika Ruhanija na aktuelnom zasjedanju Generalne skupštine OUN-a). Te promjene, prema Hadžikadunićevoj analizi, treba očekivati po pitanju odnosa na relaciji Teheran – Washington, pregovora o iranskom nuklearnom programu, odnosa prema Palestinskom pitanju, te u vezi sa Sirijom.

Što se tiče odnosa Bosne i Hercegovine i Irana, mr. Hadžikadunić je, prije svega, naglasio kako se za tri i po godine svoga boravka iz prve ruke osvjedočio u istinsko prijateljstvo iranskog naroda prema Bosni i Hercegovini. Nagovijestio je mogućnost poboljšanja ekonomske saradnje između dvije zemlje izrazivši nezadovoljstvo trenutnom razinom trgovinske razmjene. Ovi odnosi su, kaže Hadžikadunić, opterećeni i ekonomskim sankcijama i izolacijom kojoj je izložen Iran a koja otežava platni promet između dvije zemlje. Dakle, ukoliko na tragu aktuelnih nagovještaja zaista dođe do pomaka u pregovorima grupe 5+1 i Irana, te ublažvanja ili skidanja sankcija, i mi bismo mogli očekivati poboljšanje ekonomskih odnosa sa Teheranom i realizaciju nekih od već pripremljenih projekata, uključujući i kreditnu liniju od 15o miliona eura koja je odobrena prije nekoliko godina, a još nije implementirana. Hadžikadunić je izrazio zadovoljstvo kulturnom i naučnom saradnjom između dvije zemlje, te nadu da će doći do poboljšanja ekonomskih odnosa, naglasivši da u aktuelnoj izvršnoj vlasti u Iranu sjede ljudi koji dobro poznaju prilike u Bosni i Hercegovini i koji su prijatelji naše zemlje. Naime, u krugu bliskih saradnika predsjednika Ruhanija su i Akbar Torkan, predsjednik Društva iransko-bosanskog prijateljstva i Ebrahim Taherijan, prvi ambasador Irana u BiH.

IMG_1IMG_2