IMG 1U srijedu, 01.07.2015. godine u amfitetaru Naučnoistraživačkog instituta u Sarajevu promovirana je knjiga glasovite njemačke znanstvenice Annemarie Schimmel, „Kaligrafija i islamska kultura“ u bosanskom prijevodu akademika Rešida Hafizovića. O knjizi su govorili prof.dr. Kerima Filan, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i akadmeik Rešid Hafizović, redovni profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Dr. Kerima Filan, vanredni prof. Filozofskog fakulteta UNSA, u svojemu je govorenju o knjizi, između ostalog, kazala da autorica u ovome djelu "prikazuje razvoj kaligrafije u svijetu islama, počev od sačuvanih najstarijih primjeraka Kur'ana od kojih je svaki ispisan različitim stilom, do ispisa na kojima je arapsko pismo steklo lijepu oblikovanost i eleganciju. Iz tog se pregleda vidi koliko je napredak nauke u 9. stoljeću, u vrijeme halife El-Me'muna, utjecao na razvoj kaligrafije. Od tog vremena, kada je primjena aritmetičkih i geometrijskih principa doprinijela izvođenju slova skladnih proporcija, kao i cijelih kompozicija koje odaju sklad, lijepo pisanje više nije bilo samo vještina već spoj znanja i vještine. Razvoj pisanja u relativno kratkom periodu u visoko profinjenu kaligrafiju izuzetne ljepote autorica ove knjige naziva 'jednim od čuda islama'", dodajući da ova knjiga "objašnjava kako je u islamskoj kulturi natpis postao glavni, ponekad i jedini ukras, dok je u drugim kulturama natpis ukras koji dopunjava ili objašnjava sliku, odnosno predmet."
Akademik Hafizović rekao je da se radi o knjizi s malim sadržinskim opsegom, ali sa nevjerojatnom interpretativnom dubinom. Također, kazao je, između ostalog, da kad se osluhne "cijeli taj sadržaj koji je smiren između te dvije korice, prije svega, imate osjećaj, zaista, da je to nešto najbolje što je rečeno do sada o islamskoj kaligrafiji. S druge strane, zapravo, u prilici ste da vidite svu tu sadržinsku slojevitost jedne discipline i jedne grane islamske umjetnosti za koju se ovdje manje-više misli, barem danas čini mi se taj mentalitet prevladava, kao da je ona jedna zanatska disciplina, da je ona samo izraz vješte kaligrafove ruke koji treba da zadovolji samo jedan ugodan vizualan dojam, međutim, zaista islamska kaligrafija je mnogo, mnogo više od toga, a sama knjiga, kroz koju ja mislim treba svaki ozbiljan čitatelj proći, reći će mu i još više od toga"
Promociju koja je naišla na dobar odziv sarajevske publike, moderirao je Nermin Hodžić.

IMG 2278IMG 2280IMG 2305IMG 2309