1U srijedu, 08.07.2015. godine u okviru tribine „Ibn Sina“ u Naučnoistraživačkom institutu “Ibn Sina” upriličeno je predstavljanje knjige “Palestinska nakba” Hajrudina Somuna, doajena bh. spoljnopoličitčkog novinarstva i diplomatije. Pored autora, o knjizi su govorili dr. Rouhollah Ghaderi, direktor Instituta “Ibn Sina” i nj.e. Rezeq Namoora, ambasador države Palestine u Bosni i Hercegovini.

Prvi se prisutnima obratio domaćin, direktor Instituta “Ibn Sina” dr. Ghaderi koji je uz pozdravne riječi podsjetio na nepravdu koju cionisti čine plaestinskom narodu i njihovoj okupiranoj zemlji a koja je opravdana i legalizirana uz pomoć velikih svjetskih sila, što, kako kaže Ghaderi, dovoljno govori o karakteru aktuelnog svjetskog poretka. U drugom dijelu svoga izlaganja dr. Ghaderi je spomenuo i stav Islamske Republike Iran o palestinskom pitanju, te je, pozivajući se na riječi iranskog lidera Ajatollaha Hameneija: “Palestina svim Palestincima, Palestina od mora do rijeke”. Dr. Ghaderi je istaknuo kako djelovnaja raznih terorističkih skupina i organizacija poput ISIL-a, Boko Harama, Al Qaeede i sl., koristi opet cionistima, jer u najmanju ruku skreće pažnju svjetske javnosti s palestinskog pitanja i odgađa njegovo rješenje.

Nj.e. Rezek Namoora, ambassador Palestine u Bosni i Hercegovini, u svome se govoru najprije zahvalio Institutu “Ibn Sina” naglasivši kako ovaj Institut kvalitetno i predano radi na osvjetljavanju veoma značajnih pitanja i tema poput one o Palestini. Ambasador Namoora potom je istaknuo veoma veliki značaj knjige “Paletsinska nakba” kao djela koje će biti nezaobilazna osnova za buduća istraživanja političkih i historijskih aspekata palestinske krize. Iz ove će knjige imati šta naučiti ne samo ljudi s ovog govornog područja, već i sami Palestinci. Čestitajući i zahvaljujući autroru, Hajrudinu Somunu, ambassador Namoora je kazao: “Gospodin Somun je srcem Palestinac”. Gospodin Namoora je u svome izlaganju podsjetio na nepravdu koja je učinjena i još se čini Palestincima, narodu koji kao da treba plaćati cijenu pranja savjesti Zapada nakon zločina protiv Jevreja u drugom svjetskom ratu. A Jevreji su, kaže Namoora, vijekovima živjeli i uživali sva prava u muslimanskim državama. Amabasador Palestine u BiH u svojem je izlaganju naglasio da treba praviti razliku između cionizma kao ideologije i pokreta i jevrejstva, odnosno Jevreja kao naroda i pripadnika određene religijske tradicije. Mi nemamo problem s Jevrejima, već s cionistima, zaključio je Namoora.

Hajrudin Somun, doajen bh. novinarstva i diplomatije, podsjetio je da se predstavljanje knjige Paletinska nakba dešava u danima obilježavanja Svjetskog dana Kudsa, tj. dana solidaronsti i podrške palestinskom narodu koji decenijama pati zbog politike cionističkog režima koji ima podršku na Zapadu, posebno u SAD-u. Rješnje paletsinskog pitanja po njemu nije moguće sve dok Amerika tako zdušno podržava izraelsku desnicu. Ipak, naglasio je Somun, palestinci su narod koji ima svoju zastavu i koji će, nadati se, u doglednijoj budućnosti imati i svoju državu s punim kapacitetm i međunarodnim subjektivitetom. Somun je naglasio i povijesni i religijski značaj samoga Jerusalima odnosno Kudsa i tamošnjega Haremi šerifa, te dodao: Iako ni palestinska kriza nije uzrokovana religijskim, već pitanjima vladanja teritorijem, ipak se pitanje Kudsa donekle razlikuje a bez njegova rješenja nema ni rješenja palestinskog pitanja u cjelini.

23456