1U srijedu, 27.01.2016. godine u okviru tribine “Ibn Sina” promovirana je knjiga “Neka moja sjećanja” rahmetli dr. Sulejmana Čamdžića (1926-2015). O autoru i knjizi govorili su emeritus prof.dr. Omer Nakičević, prof.dr. Adnan Jahić i dipl. ing. Dževad Jogunčić.


Na početku promocije, moderator Nermin Hodžić naveo je neke bitne odrednice iz autorove biografije, podsjetivši da on nažalost nije dočekao da njegov rukopis ugleda svjetlo dana u obliku knjige koju su prošle godine objavili Bošnjačka nacionalna zajednica u Hrvatskoj i Naučnoistraživački institut “Ibn Sina”.
Dipl.ing. Dževad Jogunčić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju govorio je o tome kako je nastala ova knjiga, kao i iskustvu druženja i komunikacije s autorom.
Prof.dr. Adnan Jahić, rpofesor historije na Univerzitetu u Tuzli i jedan od recenzenata, govorio je o značaju ovog memoarskog djela, naglašavajući njegovu pripadnost organizaciji Mladi muslimani: Autor govori o turbulentnom i teškom vremenu za Bosnu i Hercegovinu, a posebno za bošnjački narod. Govori o ljudima koji su prošli golgotu svog vremena, zbog svojih uvjerenja, stavopva, pogleda na život, društvo i perspektivu naroda kojem su pripadali… Knjiga će dobro doći istraživačima, onima koji žele podrobnije ispitati historiju i validna je podloga za istraživanje fenomena Mladih muslimana.
Prof.dr. Omer Nakičević, profesor emeritus Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, kao jedan od pripadnika Mladih muslimana i saborac rahmetli Sulejmana Čamdžića, podsjetio je na početke njihovog poznanstva, suđenje i sprovođenje u zatvorske ćelije, dok su bili vezani lancima. Nakičević je naglasio značaj knjige “Neka moja sjećanja”, koja pored autorovih sjećanja na različita životna razdoblja, njegovih razmišljanja o Mladim muslimanima, sadrži i nekoliko dokumenata, uključujući i tekst optužnice na osnovu koje su bili osuđeni na po dvadeset godina zatvora.
Ova knjiga će biti značajna za proučavanje bošnjačkog naroda, jer, kako su promotori istakli, kroz sudbinu jednog čovjeka, vrsnog intelektualca, može se sagledati svrha života, može se vidjeti sve kroz šta su ljudi prolazili zbog svoje vjere, ideje...

Knjiga je značajna i po tome što govori, kako je naglašeno, o čovjeku koji je svoj život ugradio u ideju vjere i zbog toga je u jednoumnom komunističkom sistemu dugo godina proveo u zatvoru, ali je ostao stabilan u svojoj ideji.

Sulejman Čamdžić bio je i utemelitelj Bošnjačke zajednice u Republici Hrvatskoj koja je danas jedna od najjačih organizacija u toj zemlji.

234567