1Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ u Sarajevu u okviru mjesečnih tribina danas je organizirao predavanje na temu „Palestina - ključno pitanje Bliskog istoka“, a predavači su bili novinar i publicist Hajrudin Somun i prvi savjetnik i otpravnik poslova ambasade Države Palestine u BiH Muhammad Hamad.
Pitanje Palestine, kako je u uvodnom izlaganju kazao moderator tribine Nermin Hodžić, jedno je od najznačajnijih, i najbolnijih pitanja u međunarodnim odnosima i globalnoj politici 20. i 21. stoljeća, ali aktuelna događanja na svjetskoj, a napose regionalnoj bliskoistočnoj političkoj pozornici, kao da su u posljednje vrijeme bacili sjenu na glavnu žarišnu tačku koja već decenijama biva uzrokom, povodom ili katalizatorom kriza u regiji i šire, ali i prijelomnicom u političkim odnosima na širem planu. Naravno, riječ je o sedamdesetogodišnjoj palestinskoj krizi.


Hajrudin Somun u svome je izlaganju podsjetio na glavne prekretne tačke u historiji Palestine i Jerusalima, naglasivši aktuelne projekte i planove cionistista i ekstremne izraelske desnice na tragu potpunog etno-konfesionalnog čišćenja Jerusalima. Somun je dodao i kako za sada Palestinska samouprava, odnosno Država Palestina i njeni prijatelji nemaju pravi odgovor na rečene projekte.
- Palestinsko pitanje ključno je za sve probleme ne samo Srednjeg istoka, nego i Evrope, Amerike... Sinoćnji teroristički akt u Istanbulu ne bi se dogodio da su prauzroci krize na Srednjem istoku riješeni na vrijeme, ne bi bilo ni međunarodnog terorizma, ni 11. septembra. Da je na vrijeme riješeno pitanje odnosa između Palestinaca i Jevreja u historiji Palestini, odnosno, da je okupacja palestinskih teritorija, Zapadne obale i Gaze 1967. godine pravedno riješena ne bi danas bilo problema - smatra Somun, te dodaje: Ne mislim da ću doživjeti rješenje palestinskog pitanja. Stvari se mogu promijeniti na bolje i kretati u pravcu rješenja tek ako se promijeni kurs potpune podrške Zapada, posebno američke administracije politikama koje na terenu provode izraelske vlasti.
S obzirom da se uskoro obilježava i Međunarodni Dan Qudsa, Muhammed Hamad je, govoreći o historiji Palestine, i grada Qudsa, kazao da jedan dan nije dovoljan, svi dani u godini bi trebali biti dani Qudsa, jer je on grad mira, sveti grad, grad religija, grad civilizacije, osnovan prije 5.000 godina te je tako jedan od najstariji gradova na svijetu. Hammad je napravio sažet, ali posve informativan historisjki pregled razvja događaja i smjena vlasti upravitelja u Jerusalimu, naglašavajući kako je ovaj sveti grad velikih svjetskih religija ustvari, prije okupacije 1948. godine, samo sedamdeset i tri godine bio pod upravom i vlašću Jevreja (u vrijeme Davida i Solomona).
Podsjetio je na dugogodišnju okupaciju Palestine i borbi i otporu Palestinaca, te kazao da "danas Palestina živi u stanju države koju je priznao veliki broj zemalja, ali je još uvijek pod okupacijoom i nije dobila nezavisnost". Na kraju, Hammad je naglasio da Palestinci neće odustati od svoje težnje da Jerusalim odnosno Quds ponovo bude glavni grad Države Palestine, a ne ekskluzivni jevrejski prostor kako to želi izraelska politika.

 

23456789