IMG 5817Promocija knjige “Žrtve zločina opsade Sarajeva” održana je u utorak 06. aprila s početkom u 18 sati putem facebook stranice Naučnoistraživačkog Instituta “Ibn Sina”. Promocija je održana pod pokroviteljstvom BH Telecoma. Na samom početku se moderator Nermin Hodžić osvrnuo na opsadu Sarajeva 1992 -1995 i na masakre nad civilima, zločin koji se ničim ne može opravdati.


Akademik, prof. dr. Suad Kurtćehajić istakao je veliki trud kojeg je autor prof. dr. Šestanović uložio u pisanje knjige, te kazao: “Knjiga ‘Žrtve zločina opsade Sarajeva’ je vrijedno istraživanje kako bi se prepoznala suština i stekle precizne informacije o žrtvama. Ova knjiga služi da nikada ne zaboravimo opsadu i žrtve grada Sarajeva i da nam bude svjetiljka u prepoznavanju istine.”
Dr. Kurtćehajić se u nastavku osvrnuo na statističke podatke te kazao kako autorovo istraživanje daje sasvim nove informacije. Za razliku od Mirsada Tokače koji daje informacije o 12 hiljada djece, žrtava opsade, dr. Šestanović u svojoj knjizi iznosi podatak o 18. 800 žrtava. Tokom opsade u Sarajevu je ubijeno 19. 500 osoba. Grad je pretrpio ekonomska razaranja veća od 28 milijardi maraka tokom opsade koja je trajala više od 1440 dana.
U nastavku je akademik Kurtćehajić dešavanja u vrijeme opsade Sarajeva nazvao genocidom te kazao: “U ovom gradu su se ubijali ranjeni ljudi, vladao je psihički pritisak i konačno nisu postojali nikakvi uslovi za život što se može smatrati primjerom genocida.”
Potom je govorio Dino Mustafić, pozorišni i filmski reditelj. On je istakao kako je opsadom Sarajeva namjera neprijatelja bila genocidna i zločinačka, kako se željela uništiti multietičnost i miran suživot naroda i religija. “Oni koji su šutjeli na sve ovo su saučesnici počinitelja zločina”, istakao je Mustafić. On je također kazao kako knjiga dr. Šestanovića predstavlja jedno veoma važno istraživanje. “Naši najveći neprijatelji su zaborav i loše povijesno pamćenje, a ova knjiga služi kao povijesno sjećanje, podsjetnik na zločine nad Bošnjacima, u prvome redu, a zatim i nad ostalim narodima koji žive u Sarajevu.”
“Naša misija nije samo podsjećanje na žrtve, mi smo dužni suprotstaviti se ponižavanjima, ubistvima i zločinima”, rekao je Dino Mustafić. “Ravnodušnost dovodi do nastavka zločina a šutnja će biti potvrda za nastavak genocida i zločina”, istakao je Mustafić.
Autor knjige, dr. Šestanović se osvrnuo na dokumentaciju knjige i kazao da se knjiga spominje u Haškom tribunalu kao vrijedan dokument. “Cilj neprijatelja bio je uništiti Sarajevo, podići srpsku zastavu na Gazi-Husrev begovoj džamiji i masakrirati narod. Svih 290. 000 stanovnika Sarajeva su heroji opsade”, istakao je autor.
U nastavku je dr. Šestanović kazao kako je krakoročna povijesna memorija veliki problem za Bošnjake. “U posljednjih 120 godina počinjeno je deset genocida nad bosanskim muslimanima, a što je neobično, mi zaboravimo na te genocide. Ova knjiga prikazuje podatke o svakoj žrtvi opsade Sarajeva i teške prilike grada pod opsadom. Nadam se da će mlada generacija svoja saznanja temeljiti na znanstvenim činjenicama kako bi svjesnošću i znanjem spriječili genocide u budućnosti”, istakao je autor knjige dr. Šestanović.