0 22U nedjelju, 13. juna 2021. u sali Medžlisa IZ Zvornik, sa početkom u 18 sati uz prisustvo imamā zvorničkog medžlisa održana je promocija knjige “Hasan Kaimija; sin vremena”, autorice dr. Mubine Moker, stručne saradnice Naučnoistraživačkog Instituta “Ibn Sina” Sarajevo. Knjiga predstavlja zajednički poduhvat Instituta “Ibn Sina” i Instituta za društvena i religijska istraživanja Tuzla.


Program je započeo učenjem Kur’ana, a zatim se prisutnima obratio mr. Mohammad Hossein Abbasi, direktor Instituta “Ibn Sina” koji se u kratkom izlaganju osvrnuo na 25-ogodišnje kulturno-znanstveno djelovanje Instituta na polju istraživanja i izdavaštva, te, između ostalog, kazao:
“Drago mi je da sam danas ovdje među Vama, a povod našega druženja je knjiga koja govori o segmentu povijesti i islamskoga identiteta muslimana na ovim prostorima. Zahvaljujem se direktoru Instituta za društvena i religijska istraživanja Tuzla uz čiju smo saradnju realizirali ovaj značajni projekat. Nadam se da smo ovom knjigom načinili još jedan korak na putu očuvanja islamskoga identiteta i prenošenja dragocjenog povijesnog nasljeđa bosanskih muslimana budućim generacijama”.
U nastavku je dr. Sead Seljubac, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, dao sažetu analizu knjige. On je istakao da je autorica dr. Moker primjenom analitičko-znanstvene metode, ponudila novo viđenje života i gnostičkoga svjetonazora šejha Kaimije. “Autorica kroz čitavu knjigu nastoji komunicirati sa šejhom Kaimijom, ali poziva i čitatelje da uspostave vlastitu relaciju s njim, a prema stanju vlastotoga duha, i da promišljaju o sadržaju knjige”, istakao je dr. Seljubac.
Nakon izlaganja dr. Seljubca grupa izvođača Hadži Sinanove tekije, izveli su ilahiju u pohvalu plemenitog Poslanika i Ehl-i Bejta.
Potom se prisutnima obratio mr. Sead Halilagić, šejh Hadži-Sinanove tekije iz Sarajeva. On je govorio o povijesti tekija u BiH kao i o potrebi očuvanja islamskoga identiteta Bošnjaka. U nastavku izlaganja šejh Halilagić se zahvalio autorici knjige dr. Moker na iscrpnoj analizi života i djelovanja šejha Kaimije te istakao značaj ove studije u predstavljanju javnost duhovnog ali i društvenog aspekta Kaimijine ličnosti.
Na kraju se prisutnima obratila autorica knjige dr. Moker koja je izrazila zahvalnost Naučnoistraživačkom institutu “Ibn Sina” kao i Institutu za društvena i religijska istraživanja Tuzla koji su zajednički objavili ovu studiju, te kazala da je šejh Hasan Kaimija svojim autentičnim pristupom i razumijevanjem pozicije žene u tesavufu kojoj je otvorio vrata svoje vekilhane pokazao da je intelektualac par excellence svog doba.
Dr. Moker je u nastavku istakla da svi gnostici bez obzira na povijesni period u kojem su živjeli ili na geografski prostor u kojem su ponikli dijele jedinstveno duhovno ozračje. Razlike koje postoje su pojavne prirode: razlika u karakteru, stanjima, sklonostima, ponašanju. Stoga nema razlike u duhovnoj energiji, primjera radi šejh Attarova turbeta u Nišaburu i šejh Kaimijina u Zvorniku. Zato trebamo poštovati svoja vrela duhovnosti kao što je turbe šejha Kaimije, turbe Hamza-dede Orlovića, turbeta u Vukeljićima i sl. i napajati se sa ovih vrela.
Hasan Kaimija je bio prvi poznati šejh Hadži-Sinanove tekije čije ime bilježe povijesni izvori. Njegovo turbe na Kula Gradu stoljećima je mjesto hodočašća a spomen na ovoga velikana nastoji se očuvati i kroz vjersko-kulturnu manifestaciju „Dani Hasana Kaimije“.

photo 2021 06 14 12 37 230 271