1U petak i subotu, 29. i 30.03. 2019., u Islamskom centru u Zagrebu, održan je Međunarodni simpozij „Religija i nacija“. Na simpoziju je predstavljeno više od trideset radova autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Vatikana i Irana. Simpozij su organizirali Mešihat Iz u Hrvatskoj, Medžlis IZ Zagreb, Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“, Fakultet za filozofiju i religijske studije Sveučilišta u Zagrebu, Europska akdemija znanosti i umjetnosti i Bošnjačka akademija nauka.

Opširnije...

1aU Zagrebu je 15. i 16. septembra održan dvodnevni simpozij "Doprinos islamske civilizacije i kulture Europi". Simpozij su organizirali Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Naučnoistraživački institut „Ibn Sina" iz Sarajeva, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Simpozij je otvoren 15. septembra u 15:30 sati pozdravnim govorom Seada Alića koji je prisutne upoznao sa programom ovogodišnjeg simpozija. Sekretar Simpozija, Daniel Bučan, potom je govorio o različitim aspektima doprinosa islamske civilizacije Europi ističući značaj održavanja ovakvih simpozija.

Opširnije...

119. marta 2017. u sali Gazi Husrev-begove biblioteke održan je poludnevni seminar „Uloga vjerskih institucija u rješavanju društvenih problema". Seminar su zajednički organizovali Naučnoistraživački institut „Ibn Sina" u Sarajevu i Ured za društvenu brigu Rijaseta. Seminar je započeo sa radom učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog u izvedbi hafiza Ahmedin ef. Bećirspahića. Potom se prisutnima uz izraze dobrodošlice obratio šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Hamed ef. Efendić, koji se također zahvalio Institutu „Ibn Sina" na zajedničkoj saradnji u naučno-obrazovnoj i kulturnoj oblasti. Hamed ef. Efendić je istakao kako se seminar realizira prema planu rada Ureda za društvenu brigu Rijaseta usvojenom za 2017. s ciljem većeg informisanja i upoznavanja o ulozi i poziciji vjerskih institucija kao i vjerskih službenika u rješavanju društvenih problema ljudi.

Opširnije...


1

Međunarodni simpozij "Znanost i religija – 2000 godina suradnje i osporavanja" svečano je otvoren u četvrtak, 27. Travnja 2017. godine, u Islamskom kulturnom centru Zagreb. Organizatori Simpozija Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Europska akademija znanosti i umjetnosti, Katolički bogoslovni fakultet, Međunarodna akademija perinatalne medicine, Međunarodna akademija humane reprodukcije I Naučnoistraživački institut Ibn Sina, su na svečanosti ugostili više od 200 uvaženih gostiju i predstavnika znanstvenog i intelektualnog društva Republike Hrvatske i svijeta. Među uzvanicima bili su veleposlanici i predstavnici više od 15 država kao i predstavnici fakulteta religijskih, prirodnih i društvenih znanosti, teolozi, predstavnici međunarodne zajednice, vlasti, te brojni znanstvenici.

Opširnije...

1U četvrtak i petak, 23. i 24.2.2017. godine u Sofiji (Bugarska) je u organizaciji tamošnjeg Centra za iranistiku, balkanske i srednjeevropske studije održana Internacionalna konferncija „Perzijski rukopisi na Balkanu i u Srednjoj Evropi". U radu konferencije sudjelovalo je oko četrdeset znanstvenih istraživača iz Bugarske, Mađarske, Austrije, Engleske, Irana, Turske, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Na konferenciji su predstavljeni radovi i najnovija istraživanja o perzijskoj rukopisnoj građi koja se čuva u bibliotekama diljem Balkana i srednje Evrope.

Opširnije...

1هBošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske i Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ iz Sarajeva u petak i subotu, 20. i 21. maja 2016. godine, u Zagrebu organizirali su međunarodni simpozij na temu „Gdje je nestao moral?“.
Suorganizatori simpozija bili su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Medžlis Islamske zajednice Zagreb.
Simpozij je počeo s radom svečanim otvaranjem u petak 20.5.2016. godine u 19 sati u Kongresnoj dvorani Islamskog centra u Zagrebu.
Prisutnima su se obratili predsjednik Znanstvenog savjeta emeritus prof. dr. Esad Ćimić, dekan Filozofskog fakulteta iz Zagreba prof. dr. Vlatko Previšić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske prof. dr. Sead Berberović, predsjednik IOM-a Zagreb dr. Gzim Redžepi, te u ime Instituta Ibn Sina, gosp. Nermin Hodžić.

Opširnije...

Stranica 1 od 3