1U srijedu, 10.12.2014., u organizaciji Kulturnog centra Ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini i Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu održan je Međunarodni simpozij „Svijet bez nasilja i ekstremizma“.

Rad Simpozija odvijao se u dva panela. Izlagači u prvom panelu govorili su o zadanoj temi iz perspektive teoloških i filozofskih promišljanja, dok su izlaganja drugog panela tretirala ovu temu iz rakursa društveno-političke događajnosti i međunarodnih odnosa.

U uvodnom dijelu Simpozija prisutnima su se obratili dr. Mohammad Reza Aram, konzul za kulturu Ambasade I.R. Iran u BiH, zatim nj.e. Seyyed Hossein Rajabi, ambasador I.R.Iran u BiH, te u svojstvu izaslanika predsjednika Mešihata IZ u Srbiji prof.dr. Šefket Krcić i Enver Alibegović, predsjednik Društva bosanskohercegovačko-iranskog prijateljstva.

U prvom panelu izlagali su: akademik Vladimir Premec, prof. Mehmedalija Hadžić, Leyla Osanlou (sudija i stručnjak za porodično pravo iz Irana), prof. Marko Đurić (Srbija) i Alem ef. Crnikć (glavni imam Medžlisa IZ Sisak, R.Hrvatska). Moderator Simpozija Nemrin Hodžić pročitao je dijelove ekspozea dr. Samira Beglerovića koji je bio spriječen osobno sudjelovati u radu ovoga skupa.

U drugom panelu govorili su: prof.dr. Mirko Pejanović, Zlatko Dizdarević, Maryam Razaiyan (Teheranski univerzitet), mr. Emir Hadžikadunić, mr. Miroslav Živanović (Cnetar za ljudska prava UNSA) i dr. Rouhollah Ghaderi (direktor Instituta „Ibn Sina“).

Simpoziju su prisustvovali predstavnici dimplomatskog kora, istaknuti kulturni i javni radnici i intelektualci.

Skup je u njegovom završnom dijelu pozdravio i prof.dr. Hidajet Repovac podijelivši sa prisutnima i svoje razmišljanje o uzrocima nasilja i ekstremizma u savremenom svijetu.

Završnu riječ imao je ambasador I.R. Iran u Bosni i Hercegovini, nj.e. Seyyed Hossein Rajabi koji je zahvalio svim učesnicima i svima prisutnima te izrazio spremnost za slična okupljanja i dijalog o aktuelnim temama.

Po završetku Simpozija organizatori su priredili i skromnu zakusku, a najavljeno je i publikovanje prezentiranih radova.

Uskoro ćete na ovoj stranici imati priliku čitati i opširniji izvještaj sa Simpozija.

Valja napomenuti da su u svojstvu suorganizatora Simpozij podržali Grad Sarajevo, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

 Snimak simpozija https://www.youtube.com/playlist?list=PL0QK2cKYLNBLstL8j-KVbIFj-gSIrLmcs

2345678910