IMG_1U Mostaru je u četvrtak 20.03.2014. godine održan jednodnevni Simpozij o duhovnoj tradiciji bosansko-hercegovačkih muslimana s posebnim akcentom na grad Mostar. Simpozij su organizirali Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” i Mostarsko muftijstvo, a u povodu prve godišnjice smrti Senada Mićijevića, najpoznatijeg mostarskog derviša s kraja prošlog i početka ovog stoljeća.

Na simpoziju su sudjelovali znanstvenici, kulturni i javni radnici s kojima se rahmetli Mićijević družio i sarađivao: dr. Mohammmad Ali Barazanooni, književnik Ibrahim Kajan, dr. Mubina Moker, dr. Samir Beglerović. dr. Ahmed Zildžić, dr. Alen Kalajdžija, Zlatko Zvonić, Alija Dilberović, Hasan Eminović, Muamer Kordić, Saeid Abdepour i Amar Imamović.

Govorili su o mjestu i ulozi sufijske tradicije u islamu, historiji tesavufa u Bosni i Hercegovini, djelovanju sufijskih tarikata u Hercegovini te o ženama sufijama.

Prisutnima se na početku rada simpozija, u ime Mostarskog muftijstva, obratio sekretar Muftijstva Nazif ef. Garib.

Poseban dio Simpozija posvećen je tekstovima i knjigama rahmetli Senada Mićijevića, a prije oficijelnog početka ovog dijela Simpozija prisutnima se na veoma dirljiv i emotivan način obratio šejh Azmir Muftić.

Rahmetli Senad Mićijević (1960. - 2013.) bio je neumorni istraživač i historičar tesavufa u Bosni i Hercegovini. Njegovi radovi o hercegovačkim gradovima, duhovnoj tradiciji tih prostora, o Ehli bejtu, o Sari Saltuku, o bektašijskom derviškom redu, historijskim činjenicama, odnosu Bošnjaka sa susjednim narodima, posebno Albancima i brojne druge teme svi su prethodni državni režimi svjesno potiskivali na margine zbilje.

Na simpoziju su promovirane dvije knjiga rahmetli Senada Mićijevića pod nazivom "Bosanski etnološki rječnik" i "Sari Saltuk između historije i mita".

Simpozij je moderirao Nermin Hodžić. On je u ime Instituta “Ibn Sina” najavio mogućnost publikovanja radova prezentiranih na ovome skupu, te saopćio ideju da Simpozij o duhovnoj tradiciji preraste u tradicionalnu godišnju manifestaciju. Uskoro ćemo objaviti i detaljini izvještaj sa Simpozija.

IMG_2092IMG_2132IMG_2072IMG_2121