1U četvrtak i petak, 23. i 24.2.2017. godine u Sofiji (Bugarska) je u organizaciji tamošnjeg Centra za iranistiku, balkanske i srednjeevropske studije održana Internacionalna konferncija „Perzijski rukopisi na Balkanu i u Srednjoj Evropi". U radu konferencije sudjelovalo je oko četrdeset znanstvenih istraživača iz Bugarske, Mađarske, Austrije, Engleske, Irana, Turske, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Na konferenciji su predstavljeni radovi i najnovija istraživanja o perzijskoj rukopisnoj građi koja se čuva u bibliotekama diljem Balkana i srednje Evrope.

Naučnoistraživački institut „Ibn Sina" u Sarajevu omogućio je sudjelovanje prof.dr. Namira Karahalilovića, doc.dr. Ahmeda Zildžića, Nermina Hodžića i mr. Saeida Abedpoura na ovom značajnom znanstvenom skupu. Oni su u okviru svoga panela „Perzijski rukopisi u Bosni Hercegovini" dali jedan cjelovit prikaz perzijske rukopisne građe u Bosni i Hercegovini, a zatim i jedan rijedak primjerak Sahife Sedžadije sa perzijskim prijevodom koji se čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, te uporednu analizu dvije rukopisne inačice djela Behdžetu Tavarih, od kojih se jedna čuva u Bošnjačlkom i nstitutu, adruga u fundusu Nacionalne biblioteke Sv. Kirilo i Metodije u Sofiji. U okviru ovoga panela bilo je riječi i o tradiciji izučavanja Mesnevije u Bosni u novijem dobu.
Svečanom otvaranju Konferencije prisustvovali su i prisutnima se obratili čelni ljudi Univerziteta u Sofiji Sv. Klemen Ohridski, Nacionalne biblioteke Sv. Kirilo i metodije, te dirketor irnaskog instituta Pisnao naslijeđe (Mirase maktoob)..

426007117 284965

2345678910111213141516