bir mubinaU petak 28. 05. 2021. dr. Mubina Moker, stručna saradnica Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ Sarajevo, gostovala je u dijaloškoj emisiji 'Radijski portret' Radija BIR.
U opuštenom razgovoru sa urednicom i voditeljicom programa Nadirom Hurem, dr. Moker je govorila o svom studijskom boravku u Teheranu i odnosu prema Iranu kao zemlji bogate kulture i tradicije.

Opširnije...

1 aU petak, 21.5.2021. godine, ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini gospodin Reza Ghelichkhan posjetio je Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ u Sarajevu te razgovarao s novim direktorom Instituta Mohammad Hossein Abbasijem i njegovim saradnicima.
Ambasador Islamske Republike Iran je tom prilikom naglasio značaj nučnoistraživačkog rada u polju društveno-humanističkih znanosti u regiji Balkana te dodao: Institut „Ibn Sina“ ostvario je važan uspjeh u izdavačkoj djelatnosti, izdavanjem velikih djela te, posebno, redovnim objavljivanjem periodičnog časopisa „Znakovi vremena“. Uz dodatne napore bi Institut mogao još više doprinijeti predstavljanju iranske kulture i civilizacije na prostoru Balkana.

Opširnije...

ghbibU četvrtak, 20.05.2021., na poziv direktora mr. Osmana Lavića, novoimenovani direktor Instituta “Ibn Sina”, mr. Mohammad Hossein Abbasi, i delegacija u njegovoj pratnji posjetila je Gazi Husrev-begovu biblioteku.
U srdačnom i opuštenom razgovoru dvije strane su se osvrnule na raniju znanstveno-istraživačku saradnju, te potvrdile spremnost za nastavkom znanstvene saradnje i u budućnosti.

Opširnije...

korica znakovi 87 88Objavljen je novi 87 /88 broj periodičnjaka “Znakovi vremena” koji je uredio dr. Adnan Silajdžić, a u kojem su se našli i članci posvećeni palestinskome pitanju.
U povodu svjetskoga dana Kudsa u ovom broju objavljena su dva članka posvećena ovoj temi. Članak pod naslovom “Međunarodno pravo i spor Izraela i Palestine”, autora Seyyeda Mohammada Baqera Amiriyana, bavi se pravnom analizom palestinsko-izraelskog konflikta, dok autori Mohammadreza Malaki i Farzad Mohammadzadeh Ebrahimi u svom članku analiziraju i istražuju “Normalizaciju odnosa arapskog svijeta i Izraela”.

Opširnije...

plakat normalizacija odnosaTribina će biti održana u petak, 7. maja, sa početkom u 15 sati, a možete je pratiti
putem facebook stranice Instituta “Ibn Sina” https://www.facebook.com/IbnSinaSarajevo .
Učesnici tribine su:

Opširnije...

Sufijski put spoznajeU izdanju Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” u Sarajevu objavljena je knjiga: Sufijski put spoznaje, Ibn al-'Arabijeva metafizika imaginacije, autora Williama C. Chittika, u prijevodu s engleskog dr. Rešida Hafizovića. Ovo djelo je plod dvadesetogodišnjeg Chittikovog istraživačkog rada djela Muhjuddina Ibn Arebija, i jedno od najvažnijih djela Williama Chitika, profesora Njujorškoga univerziteta.

Opširnije...

IMG 5817Promocija knjige “Žrtve zločina opsade Sarajeva” održana je u utorak 06. aprila s početkom u 18 sati putem facebook stranice Naučnoistraživačkog Instituta “Ibn Sina”. Promocija je održana pod pokroviteljstvom BH Telecoma. Na samom početku se moderator Nermin Hodžić osvrnuo na opsadu Sarajeva 1992 -1995 i na masakre nad civilima, zločin koji se ničim ne može opravdati.

Opširnije...

Online promocija knjige 2

Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ u Sarajevu organizira online promociju knjige: „Žrtve zločina opsade Sarajeva, žrtve udruženog zločinačkog poduhvata genocidnog karaktera 1992.–1996.“ autora Muhameda Šestanovića.
Promocija će se održati putem facebook stranice Instituta „Ibn Sina“ https://www.facebook.com/IbnSinaSarajevo u utorak, 6.4.2021. s početkom u 18 sati.
O knjizi će govoriti: akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, pozorišni i filmski reditelj Dino Mustafić i autor knjige prof. dr. Muhamed Šestanović.
Knjiga profesora Šestanovića je opsežna studija o žrtvama opsade Sarajeva 1992.-1996. godine.

Korica ATTAR izbor B FINALVeliko svjetsko pjesničko djelo Ilahinama, oblikovano u gotovo sedam hiljada distiha/bejtova, nastalo je u duhovno-pjesničkoj radionici jednog od najvećih pjesničkih genija perzijskog jezika Feriduddina Muhammeda Attara, koji je živio, radio i djelovao na prijelomnici 12. i 13. stoljeća.

Opširnije...

photo 2021 02 08 21 46 59U ponedjeljak, sa početkom u 18 sati, na Facebook stranici Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina”održan je vebinar “Utjecaj islamske revolucije u Iranu na bosanskohercegovačke muslimane”.

Opširnije...

Stranica 1 od 44