Generala Soleimanija danas nema ali su i dalje njegov duh i njegova djela u svakoj kući, u svakoj ulici, na svakom ratištu u Iraku, Siriji, Libanonu, svugdje u svijetu njegov duh ostaje. Vjerujte da nikada i nikada svijet, bez obzira koliko će imati revolucionara i boraca protiv zla, nikada neće imati čovjeka, borca poput Soleimanija. Njegov duh će vječno živjeti među nama.

Opširnije...

Qassem Soleimani je predstavljao borbu protiv terorizma. On simbolično živi u svijetu koji je u konačnici borba protiv terorizma. Atentat na njega koji se može nasloviti kao terorizam predstavlja potpuno kršenje međunarodnog prava. Sada nije ostalo više ništa od onoga što se naziva Međunarodna zajednica. To odražava prirodu svijeta u kojem živimo. Oni koji se bore za istinu označeni su teroristima, a oni koji su teroristi i njihove pristalice prikazani su kao zagovornici pravde i demokracije. Ovo je stvarnost naših životā.

Opširnije...

Treći januara prestavlja prvu godišnjicu od šehadeta generala Soleimanija, ličnosti koja je ubijena od strane Sjedinjenih Država. Nestanak tijela me podsjeća na to da ukoliko idemo ispravnim i valjanim putem u životu, onda smrt nećemo smatrati krajem jedne osobe.

Opširnije...

U ime Svevišnjeg
Katkad veliki muškarci i žene odu sa ovoga svijeta i kada neko razmišlja o njima i o tome kakve su osobe bile, shvati da su one, zapravo, zauvijek tu s nama. Stoga će i general Qassem Soleimani zauvijek postojati jer je on bio dragocjenost za svoju porodicu, prijatelje i domovinu. Upravo stoga, takve osobe će zauvijek ostati u sjećanju i uspomenama svoje zajednice.

Opširnije...

Šehadet generala Qassema Soleimanija u terorističkom aktu predstavlja veliki gubitak za muslimane, jer je on jedan od faktora poraza DAEISH-a. Narodi Sirije i Iraka trebaju iskazati zahvalnost jednoj takvoj osobi. Tokom posljednjih nekoliko godina svjedočili smo terorističkom djelovanju DAEISH-a u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i ostatku svijeta.

Opširnije...

Teška pandemijska 2020. godina je za Islamsku Republiku Iran bila osobito izazovna, ne samo zbog pandemije bolesti Covid 19, odnosno brzog i smrtonosnog širenja Korona virusa među iranskim stanovništvom, već usljed cijelog niza različitih geopolitičkih razloga. Kako da je ubojstvo generala Qassema Soleimanija, te nedavnog atentata na Mohsena Fakhrizadea, pokazatelj ranjivosti istaknutih iranskih osoba na globalnoj razini.

Opširnije...

Do sada se nije dogodilo u međunarodnom običajnom pravu da jedna država, napose jedna velika globalna sila, posegne za jednim terorističkim aktom i da preuzme odgovornost za tako nešto. Ono što se dogodilo sa generalom Soleimanijem predstavlja izuzetak koji proizilazi iz simetrije fronta otpora i obrasca agresivnog djelovanja kojeg je imao Donald Trump. Trump je sa operativnim pogledom i otvorenom igrom imao takav pristup da treba poduzeti neke mjere odugovlačenja u sferi američkog zakonodavstva.

Opširnije...

 

Qasem Soleimani bio je važna vojna i politička ličnost, ne samo u svojoj zemlji već i na Bliskom Istoku.
Želim podsjetiti na tri globalne posljedice smrti generala Soleimanija

Opširnije...

Ja sam Ana Stamol, ispred Muslimanske asocijacije Grčke, zahvaljujem Vam na pozivu za učešće.
Prolazi godina dana od kukavičkog atentata na generala Qassema Soleimanija i nešto više od mjesec dana od atentata, učinjenog istom medotodom, na prof. dr. Mohsena Fakhrizadea, što nas čini svjesnim da prijetnja terora nije iza nas. Kao što smo vidjeli globalne reakcije nisu bile onakve kakve smo očekivali.

Opširnije...

Početak 2020. godine na svjetskom nivou donio nam je ozbiljan poremećaj ionako složene geopolitičke i sigurnosne situacije, posebno na Bliskom istoku, a na koji je u osnovi najviše utjecao atentat na iranski general Kasem Suleimani, čovjek koji je bio najžešći borac protiv kalifata Islamske države. dakle njihovi sponzori. Naredbu za atentat dao je izravno američki predsjednik Donald Trump, a američko Ministarstvo obrane tvrdilo je da je ova operacija provedena s ciljem sprječavanja napada na američke diplomate u Iraku i regiji, za što su izravno identificirali generala Sulejmana kao organizatora.

Opširnije...

Stranica 1 od 42