IMG 20210810 WA0000الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ Dr. Pirmoradi je bio profesor filozofije na Univerzitetu u Teheranu. Od 1997. do 1999., kao direktor Centra za filozofiju i gnozu Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, predavao je i istraživao, te činio hvalevrijedne napore u pokretanju i proširenju znanstvene djelatnosti Instituta.

Opširnije...

HAJJU svojoj poruci za hadž 2021. godine, Vođa islamske revolucije naglasio je da su u posljednjih 150 godina muslimanski narodi uglavnom bili izloženi pohlepi, uplitanju i zlonamjernosti agresivnih zapadnih zemalja. Imam Hamnei je takođe naglasio da islamska nacija mora nadoknaditi prošlost i “oduprijeti se” protiv takve agresije. Slijedi puni tekst poruke imama Hamneija povodom hadža 2021. godine:

Opširnije...

photo 2021 07 14 13 46 22U povodu 26-ogodišnjice genocida u Srebrenici Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” u Sarajevu organizirao je naučnu tribinu pod naslovom “Genocid u Srebrenici i uloga Međunarodne zajednice”.
Na tribini održanoj u amfiteatru Instituta “Ibn Sina”, ugledni univerzitetski profesori i drugi učesnici pokušali su sagledati i istražiti ulogu međunarodnih institucija prije, za vrijeme i nakon genocida i doći do naučnog i logičnog rješenja s ciljem sprečavanja takvih tragičnih dešavanja diljem svijeta.

Opširnije...

SREBRENICASpecijalna mjesečna tribina pod naslovom “Genocid u Srebrenici i uloga Međunarodne zajednice”
U povodu 26-ogodišnjice genocida u Srebrenici Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” organizirat će naučnu tribinu pod naslovom “Genocid u Srebrenici i uloga Međunarodne zajednice” na kojoj će učešće uzeti univerzitetski profesori i političke ličnosti. Tribina će se održati u utorak, 13. jula od 17: 30 – 19: 30 u amfiteatru Instituta “Ibn Sina”.

Opširnije...

bir mubinaU petak 28. 05. 2021. dr. Mubina Moker, stručna saradnica Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ Sarajevo, gostovala je u dijaloškoj emisiji 'Radijski portret' Radija BIR.
U opuštenom razgovoru sa urednicom i voditeljicom programa Nadirom Hurem, dr. Moker je govorila o svom studijskom boravku u Teheranu i odnosu prema Iranu kao zemlji bogate kulture i tradicije.

Opširnije...

1 aU petak, 21.5.2021. godine, ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini gospodin Reza Ghelichkhan posjetio je Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ u Sarajevu te razgovarao s novim direktorom Instituta Mohammad Hossein Abbasijem i njegovim saradnicima.
Ambasador Islamske Republike Iran je tom prilikom naglasio značaj nučnoistraživačkog rada u polju društveno-humanističkih znanosti u regiji Balkana te dodao: Institut „Ibn Sina“ ostvario je važan uspjeh u izdavačkoj djelatnosti, izdavanjem velikih djela te, posebno, redovnim objavljivanjem periodičnog časopisa „Znakovi vremena“. Uz dodatne napore bi Institut mogao još više doprinijeti predstavljanju iranske kulture i civilizacije na prostoru Balkana.

Opširnije...

ghbibU četvrtak, 20.05.2021., na poziv direktora mr. Osmana Lavića, novoimenovani direktor Instituta “Ibn Sina”, mr. Mohammad Hossein Abbasi, i delegacija u njegovoj pratnji posjetila je Gazi Husrev-begovu biblioteku.
U srdačnom i opuštenom razgovoru dvije strane su se osvrnule na raniju znanstveno-istraživačku saradnju, te potvrdile spremnost za nastavkom znanstvene saradnje i u budućnosti.

Opširnije...

korica znakovi 87 88Objavljen je novi 87 /88 broj periodičnjaka “Znakovi vremena” koji je uredio dr. Adnan Silajdžić, a u kojem su se našli i članci posvećeni palestinskome pitanju.
U povodu svjetskoga dana Kudsa u ovom broju objavljena su dva članka posvećena ovoj temi. Članak pod naslovom “Međunarodno pravo i spor Izraela i Palestine”, autora Seyyeda Mohammada Baqera Amiriyana, bavi se pravnom analizom palestinsko-izraelskog konflikta, dok autori Mohammadreza Malaki i Farzad Mohammadzadeh Ebrahimi u svom članku analiziraju i istražuju “Normalizaciju odnosa arapskog svijeta i Izraela”.

Opširnije...

plakat normalizacija odnosaTribina će biti održana u petak, 7. maja, sa početkom u 15 sati, a možete je pratiti
putem facebook stranice Instituta “Ibn Sina” https://www.facebook.com/IbnSinaSarajevo .
Učesnici tribine su:

Opširnije...

Sufijski put spoznajeU izdanju Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” u Sarajevu objavljena je knjiga: Sufijski put spoznaje, Ibn al-'Arabijeva metafizika imaginacije, autora Williama C. Chittika, u prijevodu s engleskog dr. Rešida Hafizovića. Ovo djelo je plod dvadesetogodišnjeg Chittikovog istraživačkog rada djela Muhjuddina Ibn Arebija, i jedno od najvažnijih djela Williama Chitika, profesora Njujorškoga univerziteta.

Opširnije...

Stranica 1 od 44