asnade_jayeze_hafez_engleski_7Prijevod Hafizovog Divana na bosanski jezik u izdanju Naučno-istraživačkog instituta "Ibn Sina" proglašen je knjigom godine u Iranu u kategoriji: Iranske studije-perzijska poezija i književnost.

Na završnoj 28. po redu ceremoniji proglašenja knjige godine u IR Iran i 18. dodjele svjetske nagrade za knjigu godine u Iranu koja je održana  8. februara 2011. u salonu "Vahdet" u Teheranu, nagradu na svjetskom nivou za knjigu godine, generalnom direktoru Instituta "Ibn Sina" u Teheranu uručili su Mohammad Razā Rahīmī, prvi zamjenik predsjednika Republike, Sejjed Mohammad Hoseinī, ministar za kulturu i Gholamrazā Haddād Ādel, predsjednik komisije za kulturu državnog Parlamenta.

 Na ovoj ceremoniji je Institutu "Ibn Sina" uručena i zahvalnica u ime iranskog predsjednika dr. Mahmouda Ahmadī Nažāda. U zahvalnici, između ostalog, stoji: "Izvor svih istina je Istiniti, slavljen i uzvišen je On, a istraživači, znanstvenici i umni ljudi su, bez ikakve sumnje, lučonoše doline spoznaje. U svoje lično ime i u ime velikog iranskog naroda izražavam priznanje i zahvalnost za dragocjeni prijevod Hafizovog Divana na bosanski jezik."

Zahvalnicu i ostale detalje sa dodjele priznanja možete pogledati u nastavku.