01 U četvrtak, 21. aprila 2011. godine u prostoru Međunarodnog sajma knjige i učila u Sarajevu održana je promocija Zbornika radova sa Naučnog skupa posvećenog Mevlana Dželaludinu Rumiju. Moderator promocije, mr. Amina Šiljak-Jesenković, viši stručni saradnik u Orijentalnom institutu, na početku promocije je objavljivanje ovoga Zbornika okarakterizirala kao značajan kulturni događaj za Bosnu i Hercegovinu, te dodala:

Naučni skup održan 2007. godine,  povodom 800-te godišnjice Rumijeva rođenja, predstavlja prvi značajniji intelektualno-znanstveni poduhvat na tragu razumijevanja njegovoga nauka. Ovaj skup organizirali su Orijentalni institut, Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“, Filozofski fakultet i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Mevlana je svojevrstan kulturni most koji povezuje muslimanske narode, a već stoljećima njegovo djelo ostavlja svoje tragove i na našim prostorima.

U nastavku promocije mr. Đenita Imamović-Haverić, viši asistent na Katedri za perzisjki jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, upoznala je posjetioce sa sadržajem ovoga Zbornika, te istaknula mjesto i ulogu sufijske literature i derviških redova u Bosni i Hercegovini.

Mr. Mohammad Bagher Soleimaniamiri, direktor Instituta „Ibn Sina“ je u svom izlaganju potcrtao utjecaj Kur'ana na Mevlanu i njegovo mišljenje, te na kraju promocije, izrazio zahvalnost Orijentalnom institutu u Sarajevu za saradnju na objavljivanju ovoga djela.

 

Detaljan izvještaj sa ove promocije možete čitati u odjeljku Okrugli sto.