01Perzijsko-bosanski rječnik izabran je za najbolji naučni rad 23. Međunarodnog sajma knjige i učila u Sarajevu. Ocjenjivački žiri dodijelio je diplomu Naučnoistraživačkom institutu „Ibn Sina“ kao izdavaču i autoricama dr. Mubini Moker i mr. Đeniti Haverić, za naučno pregnuće na tragu razvoja i proširenja kulturnih veza između Irana i Bosne i Hercegovine. Ocjenjivački žiri saopćio je i imena ostalih laureata, odabranih između oko 180 izdavača predstavljenih na ovogodišnjem Sajmu.

Od nagrađenih djela izdvajamo sljedeće:

Nagradu za  najbolji prijevod dobio je Refik Ličina za prijevod Johnsonovih „Prisluškivanja“ u izdanju izdavačke kuće Zalihica.

Nagradu za uredništvo dobio je Mirzet Hamzić urednik  Dobre knjige.

Nagradu za najbolji izdavački poduhvat godine dobili su „Sejtarija d.o.o.“ za djelo „Bosna i Hercegovina 1.000 pitanja i 1.000 odgovora – fotomonografija“ autora Valerijana Žuje, urednik  Šaćir Filandra, te Bosanska riječ d.o.o. Tuzla za Sabrana djela Skendera Kulenovića, urednik Šimo Ešić.

Specijalnu nagradu u području umjetnosti dobila je Aida Abadžić Hodžić „Bosanskohercegovačka grafika 20. stoljeća“, urednik Ismet Veladžić iz izdavačke kuće Tugra..

Specijalne nagrade 23. Međunarodnog sajma knjige i 11. Bijenala knjige dobili su Besim Korkut za adaptaciju Kur’ana časnog na Brajevo pismo u izdanju Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH; Marija Kocić za knjigu „Orijentalizacija materijalne kulture na Balkanu“, urednik Zorica Stablović Bulajić, u izdanju HESPERIAedu,  Filozofskog fakulteta Beograd; izdavačka kuća ITD SEDAM za djelo  Platforma za „Islamsko-konfucijansko-daoistički dijalog na Balkanu“; profesor dr. Kasim Tatić za knjigu “Tržište, država i okoliš“.

Međunarodni sajam knjige i učila koji se svake godine održava u Sarajevu rijetka je prilika da se oda priznanje značajnim izdavačkim poduhvatima, te i u tom pogledu ima značajnu ulogu u kulturnom životu Bosne i Hercegovine. Ona predstavlja svojevrsnu mjeru kulturnih i znanastvenih dometa bosanskohercegovačkih izdavača i autora.

Ovogodišnji, dvadeset i treći po redu Sarajevski sajam knjige, održan od 20. do 25. aprila,  posjetilo je više od devedeset hiljada zaljubljenika knjige i pisane riječi.

020304050607