01Povodom objavljivanja pedesetog broja periodičnika Znakovi vremena održana je svečana sjednica Redakcije i uposlenika časopisa, uz prigodan ručak u hotelu Evropa. Tom prilikom Muhammed Bagher Soleimaniamiri, direktor Instituta „Ibn Sina“, je zahvalio članovima redakcije, te istaknuo: Objavljivanje pedesetog broja časopisa Znakovi vremena pokazuje koliki značaj Institut „Ibn Sina“ pridaje kontinuitetu svojih naučnoistraživačkih aktivnosti i zajedničkog intelektualnog pregnuća bosanskohercegovačkih i iranskih znanstvenika i intelektualaca.

Periodičnik Znakovi vremena ima posebnu ulogu u promoviranju islamske gnoze i filozofije, te predstavljva svojevrsni most između iranske i bosanskohercegovačke kulture. Nadam se da ćemo nastaviti sa redeovnim objavljivanjem ovoga časopisa, te da će ista ova Redakcija dočekati i svečano obilježavanje objavljivanja njegovog stotog broja.

U nastavku sjednice, članovi redakcije su, uz čestitke za pedeseti broj, naglasili značaj i ulogu ovoga časopisa u ovdašnjoj akademskoj javnosti:

Prof.dr. Adnan Silajdžić, glavni i odgovorni urednik Znakova vremena: Časopis Znakovi vremena izrastao je u referentan bosanskohercegovački časopis, te napose u oblasti islamskih studija ima značajnu ulogu u akademskom napredovanju naših istraživača i profesora. Kontinuitet izlaženja Znakova vremena govori o ozbiljnosti rukovodstva Instituta „Ibn Sina“, i nije moguće zanemariti njegovu ulogu u upoznavanju ovdašnje javnosti sa različtim sadržajima iz domena islamske filozofije i gnoze, međureligijskog dijaloga, balkanoloških studija i sl.

Dr. Nusret Isanović: Po mom mišljenju časopis Znakovi vremena već sada moguće je indeksirati i uvrstiti u međunarodne indekse znanstvenih glasila, te bi u tom smislu već trebalo poduzeti određene aktivnosti.

Prof.dr. Fatima Lačević (Filozofski fakultet u Sarajevu) je na kraju sjednice također istaknula značaj časopisa Znakovi vremena, te dodala: Kulturne i znanstvene veze između Irana i Bosne i Hercegovine odvijaju se u značajnoj mjeri i kroz ovaj časopis. Ova znastvena povezanost predstavlja  veliko obogaćenje  za našu kulturu i znanost.

IMG_5700IMG_5702IMG_5704IMG_5712IMG_5720IMG_5725