JAMIZAT_8Šesnaesti godišnji simpozij Islamskog centra u Zagrebu, ove godine je bio posvećen Evropskom identitetu Bošnjaka. Na dvodnevnom skupu, 6. i 7. maja. 2011. godine  prezentirano je 26 naučnih radova, čiji su autori, znanstvenici i istraivači iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti, tretirali različlite aspkete bošnjačkoga identiteta.

Od izlagača treba posebno izdvojiti muftiju zagrebačkog Ševku ef. Omerbašića, prof.dr. Ferida Muhića, prof.dr. Hilmu Neimarliju, prof.dr. Enesa Karića i prof.dr. Šaćira Filandru.

Skup je otvoren pozdravnim obraćanjem Bakira Izetbegovića, člana predsjedništva Bosne i Hercegovine. Drugom danu ovoga skupa prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, koji je u svome prigodnom izlaganju potcrtao ulogu Bošnjaka u dijalogu između islama i kršćanstva. On je također istaknuo značaj održavanja ovoga skupa i zahvalio njegovim organizatorima.

U ime Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” skupu su prisustvovali gospoda Mohammad Hossein Abbasi i Saeid Abedpour. Gospodin Abedpour je prezentirao i svoj rad na temu “O definiciji identiteta”.

Ovaj skup organizirali su Bošnjačko nacionalno vijeće Hrvatske, Medžlis Islamske zajednice Zagreb i Naučnoistraživački institut “Ibn Sina”. Skup je naišao na veliku medijsku pažnju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

bakirpubl_1sanaderpubl_2saidpub_sanaderpubl_3cest_sanader