zbornik_deytonU izdanju Sarajevskog univerziteta objavljen je Zbornik radova sa međunarodnog simpozija „Bosna i Hercegovina - 15 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Zbornik sadrži 33 znanstvena rada autora iz Bosne i Hercegovine, Irana, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Hrvatske koji su svoja izlaganja o različitim aspektima Dejtonskog mirovnog sporazuma prezentirali na  spomenutom simpoziju, održanom 18. i 19. januara ove godine u Rektoratu univerziteta. Održavanje simpozija kojeg je inicirao Univerzitet u Sarajevu pomogli su Naučnoistraživački institut Ibn Sina, Federalna vlada, te vlada Kantona Sarajevo.

Izlagači na ovome simpoziju istakli su da je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat u Bosni i Hercegovini, ali da bi, s obzirom na rezultate koje je polučio i na političku strukturu zemlje nakon rata, promjena Dejtonskog sporazuma predstavljala važan faktor za političku stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine. U sadašnjem trenutku  Dejtonski mirovni sporazum predstavlja zapreku promjenama u strukturi i izvršnoj vlasti zemlje.

Političko-pravni aspekti bosanskohercegovačkog razvoja nakon Dejtonskog sporazuma, Priključenje BiH NATO-u i Evropskoj uniji, Geopolitički i sigurnosni aspekti, Teritorijalna nedjeljivosti cjelovitost i postojeći politički procesi, Političko-društvene promjene, Reforme u Visokom obrazovanju, dio su tema sadržanih u ovome Zborniku radova.