1 prijepolje29.5.15U petak, 29.05.2015. godine u Prijepolju je održana tribina na temu „Islam, religija mira“, uz učešće mr. Nadir ef. Dacića, mr. Saeid Abedpooura i Nermina Hodžića.

Glavni imam Medžlisa IZ Prijepolje, Nadir ef. Dacić u svom je uvodu ukazao na miroljubivi karakter islamske vjere simboliziran, među ostalim i u tradicionalnom islamskom pozdravu – selamu kojim zazivamo mir i blagoslov Božiji. Dacić je podsjetio i na teško stanje u kojem se danas nalazi svekolika ljudska civilizacija, brojne krize i poteškoće u odnosima među ljudima i državama. A uzrok mržnje među ljudima nerijetko je nepoznavanje, istaknuo je Dacić te dodao: Islam je vjera mira, ljubavi i tolerancije.

Nermin Hodžić je na početku svoga izlaganja istaknuo pitanje međusobnog nerazumijevanja i nesporazumijevanja među pripadnicima razlčitih religijskih tradicija, gdje jezičke barijere nerijetko imaju značajan utjecaj. Hodžić je podsjetio na činjenicu da su kroz minula stoljeća napisane hiljade tomova knjiga u kojima se islam na Zapadu predstavlja kao religija mača, uprkos tome što se opravdanje za ovakvu kvalifikaciju ne može naći u temeljnim izvorima islama, religije čije i samo ime konotira mir. U nastavku je Hodžić govorio o razlozima potrebe za isticanjem miroljubivosti islama, naglasivši, pored rečene negativne propagande koja dolazi izvan muslimanskih krugova, i devijantne interepretacije i djelovanja ljudi koji se zakrivaju iza islama čija je jedna od temeljnih poruka ona koja čovjeka poziva na mir sa sobom, Bogom i drugim ljudima.

Mr. Saeid Abedpour govorio je o političkim aspektima naslovljene teme, naglasivši kako je stanje mira prirodno stanje u islamu, a rat i sukobi su izuzetak, nešto za čim se poseže samo iz nužde u stanju napadnutosti. Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u svijetu, posebno u muslimanskom svijetu, odnosno u muslimanskim društvima, Abedpour je kazao: Premda religijski ekstremizam ima svoje historijske korijene koji se, između ostalog, tiču načina razumijevanja vjere i religije, kad je riječ o religijskom ekstremizmu među muslimanima danas, on je u velikoj mjeri proizvod pogrešnih politika Zapada koje su posljednjih decenija implementirane u muslimanskom svijetu. Ovdje je prije svega riječ o politici velikih sila i njihovih marionetskih vlada, odnosno o interesu, kapitalu i ovladavanju važnim resursima, a ne o religiji kao takvoj.

Mr. Saeid Abedpour osvrnuo se i na aktuelno stanje u zemljama Balkana podsjetivši i na dugu tradiciju međureligijskog suživota na ovim prostorima, poljuljanu dešavanjima u posljednjih dvadesetak godina kada je, opet iz političkih razloga, nerijetko religija bila ta koju su političke elite i pojedini politički projekti koristili u svrhu realizacije vlastitih ciljeva.

2 prijepolje 29.5.2015