1U subotu, 24. oktobra, u organizaciji Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ i Asocijacije „Fatma“ u salonu hotela Ada u Mostaru održan je dvodnevni seminar pod naslovom „Umjerenost u mišljenju i politici“.

Predsjednica Asocijacije „Fatma“, dr. Kenela Zuko zaželjela je dobrodošlicu prisutnima podsjetivcši da je ovo prvi seminar kojega Asocijacija „Fatma“ organizira s Institutom „Ibn Sina“. Ona je ukazala na važnost održavanja ovoga seminara u sadašnjim uvjetima kada je ekstremizam postao ozbiljan izazov, te pohvalila činjenicu da žene članice Asocijacije „Fatma“ uspijevaju uskladiti svoje prorodične i obaveze u politici i društvu.
Potom se prisutnima obratio dr. Rouhollah Ghaderi Kangavari, direktor Instituta „Ibn Sina“ citirajući 143. ajet kur'anske sure Al-Baqara: „I tako smo od vas stvorili umjerenu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da Poslanik bude protiv vas svjedok“, ističući kako ovaj ajet ukazuje da su umjerenost i uzdržavanje od ispoljavanja bilo kakvog vida ekstremizma kodeks islamskoga ponašanja u svim sferama čovjekova života, kao što su kulturna i ekonomsko-politička sfera. Dr. Ghaderi Kangavari je, također, kazao kako je Izetbegović genocid, kulturocid i urbanocid smatrao očitovanjima ekstremizma što su, nažalost, iskusili muslimani tokom posljednjeg rata. Danas premijer cionističkog režima nastoji iskrivljavanjem povijesnih činjenica zločin holokausta prebaciti na muslimane kako bi ovim povijesnim lukavstvom pokrenuo novi talas islamofobije, istakao je direktor Instituta „Ibn Sina“.
U nastavku seminara je g-din Hossein Tehrani, izaslanik ambasadora IR Iran u Sarajevu, pročitao poruku Nj.E. Sejjed Hosseina Radžabija u kojoj se između ostalog ističe da je iranski narod uvažavao ličnost rahmetli Izetbegovića, te da bez njegovih ideja i mišljenja ne bi bilo moguće realizirati trajan mir, napredak i prosperitet.
Na seminaru su također učešće uzeli i Edin Mušić, predsjednik Parlamenta Federacije BiH, dr. Emir Hadžikadunić, generalni sekretar Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i bivši ambasador BiH u Iranu, dr. Elvira Diberović, federalna ministrica obrazovanja, te Emira Babić, gradonačelnica Visokog koji su istakli kako je zadatak Bošnjaka slijediti put umjerenosti i antiekstremizma Alije Izetbegovića koji je često isticao da u BiH Srbi trebaju ostati Srbima, Hrvati ostati Hrvatima a Bošnjaci Bošnjacima, ali i truditi se svi da malo više budu Bosanci.

2345678910111213