1U ponedjeljak, 8. februara 2016. godine u Zagrebu je, u prostorijama Bošnjačke nacionalne zajednice, otvorena izložba fotografija “Čuj, Iran” i održana tribina posvećena aktuelnoj političkoj situaciji na Bliskom istoku. Programu je prisustvovalo više od 100 građana Zagreba, uključujući i značajan broj osoba iz političkog i javnog života Zagreba i Republike Hrvatske. Među prisutnima bili su i Stjepan Mesić, bivši predsjendik Republike Hrvatske, dr. Zlatko Hasanbegović, ministar za kulturu u Vladi Republike Hrvatske, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, hfz. Aziz ef. Alili, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, dr. Esad Prohić, bivši ambassador Hrvatske u Iranu i mnogi drugi.


Na početku programa, vokalni ansambl Bošnjačke nacionalne zajednice “Bosana” izveo je tri tradicionalne bosanske pjesme, a onda se prisutnima obratio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić osvrnuvši se na značaj izložne fotografija kao zgodne prilike da se dio suvremenog Irana vidi u Zagrebu. Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, dipl,ing. Dževad Jogunčić u svojstvu moderatora programa i zvaničnog predstavnika BNZ pozdravio je prisutne te gradonačelniku Bandiću uručio poklon. Potom su o izložbi fotografija Dražena Dizdarevića govorili Željko Žutelija i Mladen Bićanić, osvrnuvši se na umjetničku i dokumentarnu vrijednost Dizdarevićevih fotografija. Sam autor, Dražen Dizdarević obratio se publici kazavši da je ovim fotografijama htio prikazati život, dinamičnost i vedrinu savremenog iranskog čovjeka.
U drugom dijelu programa održana je tribina na temu “Aktuelna politička situacija na Bliskom istoku”. O temi su govorili Mohammed Ebrahim Taherian Fard, ambsador Islamske Republike Iran u Hrvatskoj i Zlatko Dizdarević, novinar, pubicista i bivši diplomata.
Ambasador Taherian u svom je izlaganju podsjetio na genezu nastanka ekstremističkih militantnih grupa u islamskom svijetu u nekoliko posljednjih decenija, potcrtavši ulogu Zapada i velikih sila. Od pojave Talibana, rekao je Taherian, ovaj se scenario ponavlja pri osnivanju različitih paravojnih grupa koje djeluju na više frontova u različitim dijelovima svijeta, a na tragu interesa velikih svjetskih igrača. Ambasador Taherian je u drugom dijelu svoga izlaganja spomenuo nedavni Nuklearni sporazum između Irana i grupe 5+1 te dodao: Ovaj Sporazum otvara put jačanju borbe protiv ekstremizma. Posljednjih decenija, ekstremizam je korišten i kao prepreka na putu širenja utjecaja Irana u regiji, ali sad je ovo pitanje potpuno prevaziđeno. Iran nije nikakva prijetnja ni opasnost za regionalnu stabilnost. Naprotiv, u proteklih 37 godina uvijek je naglašavao potrebu za mirom i stabilnosti. Diskurs mijenjanja regionalne političke mape kojeg su slijedile velike sile Zapda i njihovi regionalni saveznici polučio je samo nasilje i ekstremizam, a Međunarodna zajednica postepneo uviđa značaj i ulogu Irana.
Zlatko Dizdarević, novinar, publicista i nekadašnji bh. diplomata u svom se izlaganju osvrnuo na uzroke višedecenijske bliskoistočne krize a time i aktuelnih dešavanja u ovom dijelu svijeta. U tom kontekstu, posebno je istaknuo kako su zapadne sile na Bliskom istoku u proteklih stotinjak godina vodile politiku koja je uglavnom bila usmjerena u dva cilja: kako što lakše ovladati tamošnjim resursima i eksploatirati ih, te kako onemogućiti unutarnji socijalni, politički i ekonomski razvoj tamošnjih društava. Dizdarević je podsjetio i na višedecenijski palestinski problem kao još jedan kamen spoticanja, ali i djelovanje nekih islamističkih političkih ideologija sklonih nasilju. Naglasio je i odsustvo analitičnog i objektivnog izvještavanja o dešavanjim na Bliskom istoku, posebno onoga pristupa koji bi uključivao i iznalaženje odgovora na pitanje „Zašto?“. Dizdarević je s tim u vezi podsjetio na sirijsku krizu i načn na koji mediji obično izvještavaju o tamošnjim događajima. Pristran i neanalitičan pristup je osnovna karakteristika tih izvještavanja u kojima se, naprimjer, upravo ovih dana nastoji stvoriti slika o Siriji; Rusiji i Iranu kao agresorima i činiteljima etničkog čišćenja na tim prostorima. Dizdarević je na kraju istaknuo kako se unilateralni međunarodni sistem urušva te na sceni imamo nova preslaganja koja bi mogla rezultirati novom bipolarnošću ili multipolarnošću, pri čemu na jednoj strani imamo zemlje poput Rusije, Kine, Irana i sl., a na drugoj SAD i nejzine zapadne ali i bliskoistočne saveznike. Dizdarević je posebno riječli kritike imao za regionalnu politiku Saudijske Arabije, Katara i Turske, potcrtavši kako smo upravo ovih dana svjedoci jednog potpuno iracionalnog avanturizma turskoga vođstva koji bi mogao imati destabilizirajuće posljedice po cijeli region, ali i šire.

234567891011