1U ponedjeljak, 22.01.2018. godine u Podgradskom konaku u Stocu je održan okrugli sto na temu „Ahmed Sudi Bošnjak, komentator perzijskih klasika". Okrugli sto su organizirali Udruženje građana „Koraci mladosti" iz Stoca i Centar za iranološke studije Naučnoistraživačkog institituta „Ibn Sina".

Na početku je moderator ovog Okruglog stola Muamer Kodrić dao kratko objašnjenje o samoj temi i zahvalio Centru za iranološke studije Instituta „Ibn Sina" na saradnji.
Doc.dr. Ahmed Zildžić, profesor orijentalno-islamske civilizacije na Univerzitetu u Sarajevu govorio je o općem socio-kulturnom kontekstu Osmanske imperije te naglasio kako je Ahmed Sudi Bošnjak bio jedan od desetina ili, možda stotina, Bošnjaka koji su iza sebe ostavili djela na orijentalnim jezicima (perzijskom, arapskom i turskom). Po Zildžićevom mišljenju, to potvrđuje uspjeh Bošnjaka u prilagođavanju novim kulturološkim okolnostima, kao i njihovo umijeće i kreativnost u književnosti.
Doc.dr. Munir Drkić, profesor perzijskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Sarajevu, dao je nekoliko pojašnjenja o komentarima Ahmeda Sudija Bošnjaka na djela perzijskih klasika naglasivši kako su to filološki komentari u kojima se komentator bavi glavnim semantičkim slojem teksta. Drkić je podsjetio da su Sudijevi komentari, pored svoje sonovne svrhe – dakle, pojašnjavanja značenja predmetnih tekstova – imali i ulogu priručnika za učenje perzijskog jezika za turkofone recipijente.
Na kraju je o značaju komentara Ahmeda Sudija Bošnjaka iz perspektive suvrmene nauke govorio prof.dr. Namir Karahalilović, redovni profesor perzijskog jezika i književnosti Univerziteta u Sarajevu i voditelj Centra za iranološke studije Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina".

2345