sastanak u RektoratuDr. Kazem Zoghi Barani, novoizabrani direktor Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina", prilikom prve službene posjete Univerzitetu u Sarajevu susreo se sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom.
U toku susreta razgovarano je o dosadašnjoj uspješnoj naučnoj i kulturnoj saradnji Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina" i Univerziteta u Sarajevu, kao i o mogućim oblicima njenog unapređenja.


Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je uputio riječi zahvalnosti direktoru Baraniju na saradnji Instituta „Ibn Sina" sa Filozofskim fakultetom, posebno sa Katedrom za perzijski jezik, te istakao da je ovaj vid saradnje izuzetno značajan za Univerzitet u Sarajevu.
„Vaš institut daje jednu potpuno novu dimenziju Univerzitetu u Sarajevu i u tom pogledu ostajemo otvoreni za sve oblike saradnje u budućnosti", naglasio je rektor Škrijelj, te je, podsjetivši da pored 25 fakulteta i akademija u sastavu Univerziteta u Sarajevu djeluje i pet naučnih instituta od kojih je jedan Orijentalni institut, ukazao na mogućnosti saradnje između dviju institucija.
Zadovoljstvo zbog saradnje između Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina" i Univerziteta u Sarajevu iskazao je i direktor dr. Kazem Zoghi Barani, istakavši da naučna i kulturna saradnja ne poznaju granice i jamče dugoročnost.
„Jedna od misija Instituta jeste da budemo jedna vrsta mosta u uspostavljanju veza između naših dviju zemalja. Našim aktivnostima nastojimo da doprinesemo unapređenju ukupnog naučnog ambijenta u Bosni i Hercegovini i spremni smo i u budućnosti biti podrška akademskoj zajednici", naglasio je direktor Barani uz izraženu nadu da će saradnja u narednom periodu biti proširena i obogaćena. Također je naveo da su u proteklom periodu u Naučnoistraživačkom institutu „Ibn Sina" pokrenute strukturalne promjene sa naglaskom na međunarodnu saradnju, te da sve potencijale stavljaju na raspolaganje akademskoj zajednici s ciljem što bolje afirmacije kulturne i naučne saradnje.
Susretu upriličenom u četvrtak 19. aprila 2018. godine prisustvovao je i gospodin Nermin Hodžić, pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju Instituta, te prorektori Univerziteta: prof. dr. Aida Hodžić, prorektorica za nastavu i studentska pitanja, prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za naučnoistraživački/umjetničkoistraživački rad, prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju, prof. dr. Maida Čohodar-Husić, prorektorica za kvalitet, i prof. Zijad Mehić, prorektor za umjetnost, kulturu i sport.