1 1U srijedu 5. decembra 2018. godine u sali Bošnjačke nacionalne zajednica za grad Zagreb održana je promocija knjige „Opširni popis timara mustahfiza u tvrđavama Kliškog Sandžaka iz 1550. godine“ koju je izdao Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ u Sarajevu.


Promocija je započela prigodnim obraćanjem dr. Kazema Zoghija Baranija, direktora instituta „Ibn Sina“.
Jedan od promotora dr. Nenad Moačanin, profesor na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, je između ostalog kazao kako je publiciranje ovakve vrste povijesnih istraživanja od iznimne važnosti za prezentiranje ispravne i valjane slike o metodama osmanske vlasti.
Hrvatski povjesničar, dr. Drago Roksandić u svom je izlaganju kazao kako je jako bitna preciznost i sistematičnost s kojom je osmanska birokracija pristupala bilježenju ekonomsko-geografskih podataka u regionima pod osmanskom vlašću.
Dr. Roksandić je, također, istakao da istraživanje povijesnih izvora, napose iz osmanskog perioda te izvora koji se odnose na regione Hrvatske doprinosi formiranju ispravnije slike o ovom povijesnom periodu.
Autorica knjige dr. Fazileta Hafizović je kazala da djelo predstavlja popis čuvara u kliškim tvrđavama iz 1550. godine te da pruža obilje korisnih informacija iz ekonomije, geografije, humanizma i religije.

2 13