IMG 0143U srijedu, 19.12.2018. godine u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu, u okviru redovne mjesečne tribine, predstavljen je jedan od najnovijih izdavačkih poduhvata ovoga Intsituta, knjiga dr. Elvira Musića „Riznica mevlevijske mudrosti“.


Na početku je dirketor Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ dr. Kazem Zoghi Barani prisutnima poželio dobrodošlicu i kazao kako je ovome Institutu osobita čast što je objavio knjigu dr. Musića o mevlevijskoj mudrosti te dodao: Govoriti o oceanu duhovnosti i mističnoj tradiciji tesavufske literature odveć je težak poduhvat. Ova će knjiga pridonijeti boljem upoznavanju i duhovnom povezivanju naroda Irana i Bosne i Hercegovine, ali i promicanju poruke mira, ljubavi i prijateljstva među ljudima.
U nastavku je moderator tribine Nermin Hodžić govorio o autoru, dr. Elviru Musiću i njegovom životnom i akademskom putu, te podsjetio na višestoljetnu tradiciju iščitavanja i izučavanja klasične perzijske književnosti sufijske provenijencije u Bosni. Hodžić je naglasio kako je i to jedna od posebnosti kojima se odlikuje bosanska muslimanska religijska predaja. „Elvir Musić je predstavnik suvremene generacije njegovatelja tradicije čitanja i prevođenja perzijskih sufijskih klasika poput Mevlane i Hafiza Širazija u tekijskim kružocima“, dodao je Hodžić.
Dr. Mubina Moker je u svome osvrtu na knjigu „Riznica mevlevijske mudrosti“ podsjetila na značenje mudrosti kao ezoterijskog znanja temeljenog na duhovnim iskustvima. Dr. Moker je podsjetila da nas osim Rumija knjiga upoznaje sa sedam istaknutih ličnosti islamske gnoze i tesavufa koje se mogu dovesti u vezu s mevlevijskom tradicijom: Beha Veled, Šemsudin Tabrizi i Burhanudin Tirmizi (koji su utjecali na duhovno oblikovanje Rumija) te Sultan Veled (Rumijev sin), Šejh Galib Dede, Lejla Hanuma i Šeref Hanuma (baštinici Rumijeve i uopće mevlevijske tradicije u kasnijim razdobljima). „Zajednička značajka svih ovih ličnosti je insistiranje na dijalogu sa samim sobom, a takvo pregnuće vidimo i kod samoga autora, koji posebno plijeni svojim domišljatim i inovativnim jezičkim rješenjima.
Dr. Amina Šiljak Jesenković je u svome osvrtu na knjigu istaknula, prije svega, značajan kvalitet autorova odnosa prema sufijskoj tradiciji i literaturi: Elvir Musić se ne bavi pisanjem i prevođenjem kao zanimanjem već kao stanovitim pozivom. Ona je u nastavku govorila o samom sadržaju knjige naglašavajući svestranost i široku erudiciju likova koji su u njoj predstavljeni, te izrazila žaljenje što je autor, na neki način, ipak skratio knjigu, obzirom na obilje građe kojom je raspolagao. U drugom dijelu svoga osvrta, dr. Šiljak je nešto detaljnije govorila o liku i djelu Šejh Galib Dedeta.
Ovaj su program svojim muzičko scenskim nastupom uljepšale dr. Amira Redžić (recital, izbor stihova iz predstavljene knjige), Amra Zubčević (naj) i profesorica Marina Tomić (violina).

Detaljniji izvještaj sa promocije objavljen u časopisu "Stav"

http://stav.ba/riznica-mevlevijske-mudrosti/

IMG 0173