photo 2019 02 01 13 47 44U petak, 1. februara 2019. počelo je obilježavanje četrdesete godišnjice pobjede Islamske revolucije u Iranu. Tim je povodom ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Mahmood Heidari odao priznanje Hajrudinu Somunu koji je u svojstvu dopisnika Tanjuga 1979. godine izvještavao o revoluciji u Iranu.

Heidari je na prigodnom druženju u Ambasadi Irana u Sarajevu kazao: Pero je svetost kojom se i Dragi Bog zaklinje u Svojoj Časnoj Knjizi. Svetost pera manifestira se i onda kada je ono posvećeno podizanju nivoa svijesti i obaviještenosti kod ljudi. Gospodin Hajrudin Somun je prije četrdeset godina obavještavao narod bivše Jugoslavije o događanju revolucije u Iranu.

Ambasador Islamske Republike je u nastavku kazao: Islamska revolucija u Iranu je u proteklih četrdest godina svoj oslonac imala u iranskom narodu i snagom toga uspjela odbraniti svoja legitimna prava i oduprijeti se silama svjetske arogancije. Islamska Repubika Iran je sve ovo vrijeme bila uz obepsravljene i potlačene naorde svijeta, što se ogledalo i kroz humanitarnu pomoć i potporu narodu Bosne i Hercegovine u najtežim uvjetima rata. Sada kad počinjemo s obilježavanjem četrdesete godišnjice Revolucije, želim odati priznanje i zahvaliti uvaženome gospodinu Somunu koji je prije četrdeset godina neumorno sa terena narodu Balkana izvještavao o zbivanjima i promjenama u mojoj zemlji. I, ne samo to, gospodinu Somunu dugujemo zahvalnost i za ulogu koju je svih ovih godina imao u jačanju veza i odnosa između dvije zemlje.

Hajrudin Somun, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva i diplomatije, ovom je prilikom rekao: Ja sam u to vrijeme, dakle u februaru 1979. godine, bio jedini izvještač iz Teherana sa ovih prostora i u svojstvu dopisnika Tanjuga svjedočio dolasku Imama Homeinija i pobjedi Revolucije. Izravno sam, zajedno s desetinama novinara iz drugih zemalja pratio i njegov čuveni govor u Behešti-Zehri. Bio sam pod velikim pritiskom, obzirom da sam radio potpuno sam, dok su druga dopisništva imala i po petnaestak ljudi na raspolaganju. Zadovoljstvo mi je što smo se danas prisjetili tih dana i što sam dočekao četrdesetu godišnjicu Revolucije, a u tim danima moje kolege iz drugih agencija su bile ubijeđene da Revolucija neće opstati. Osim kao novinar, u Iranu sam s velikim zadovoljstvom boravio i kao jugoslovenski diplomata u Teheranu. Bilo je to krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća.
Gosopodin Somun je u nastavku, još jendom zahvalivši ambasadoru na odanom priznanju, istaknuo i svoju suradnju sa Naučnoistraživačkim institutom „Ibn Sina“ u Sarajevu i kazao kako će uskoro uz potporu ovog Instituta biti objavljena i njegova knjiga „Putopis iz Irana“.
Svečanosti u Ambasadi Islamske Republike Iran u Sarajevu prisustvovali su i direktor Naučnoistraživačkog instituta „Ibn Sina“ sa saradnicima, direktor Kulturnog centra Ambasade Islamske Republike Iran u Sarajevu, kao i drugi dužnosnici Ambasade.
Njegova ekselencija, ambasador Heidari je gsopodinu Somunu uručio plaketu i prigodan poklon, a nakon toga svi prisutni su položili cvijeće i odali počast pred spomen-pločom iranskim državljanima koji su poginuli zavrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

تکمیلی