1

U četvrtak, 14.2.2019. godine, s početkom u 18 sati u sali Bošnjačkog instituta u Sarajevu predstavljeena je knjiga doajena bosanskohercegovačkog novinarstva i diplomatije Hajrudina Somuna „Sefernama iz Irana“, u izdanju izdavačke kuće Dobra knjiga iz Sarajeva. Predstavljanju je prisustvovao i ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Mahmoud Heidari.

U svom pozdravnom govoru ambasador Heidari je čestitao autoru istaknuvši njegovu ulogu u izvještavanju o događanju revolucije u Iranu tačno prije četrdeset godina. Heidari je potom dodao kako je Islamska Republika Iran nošena podrškom iranskoga naroda evo dočekala i svoju četrdesetu obljetnicu. I to uprkos brojnim nastojanjima da joj se stane na put. Ambasador je u nastavku svoga obraćanja podsjetio na višestoljetne kulturne i duhovne veze Irana i Bosne i Hercegovine zahvalio svima koji pridonose njihovom njegovanju i razvijanju, te dodao: Ova knjiga je doprinos međusobnom upoznavanju i učvršenju prijateljstva između dvije zemlje koje smo jedni drugima dokazivali i u najtežim vremenima.
Književnik Željko Ivanković je u svome osvrtu na najnoviju knjigu Hajrudina Somuna istaknuo kako je ona spoj memoarskog i putopisnog te kako svjedoči o autorovom dubokom poznavanju bogate iranske kulture i civilizacije. Ivanković je dodao: Iako je naglasak na književnim i kulturnim vrijendostima Irana i iranske civilizacije, autor o njoj opisuje i svoja iskustva i viđenja revolucije 1978-1979. O kojoj je izravno izvještavao kao tada jedini izvještač iz Teherana za medije bivše Jugoslavije.
Dr. Sedad Dizdarević, vanredni profesor Univerziteta u Zenici je kroz svoj osvrt na knjigu „Sefarnama iz Irana“ ukratko analizirao dvojak odnos Zapada prema Iranu i perzijskoj civilizaciji koji datira još iz predhelenskog razdoblja. S jedne strane, Iranci se prikazuju kao barbari, a s druge strane, Zapad se divi njihovoj drevnoj kulturi, od Zaratustre do književnih klasika. To je odnos koji bi se na stanovit način mogao sažeti u riječ strahopoštovanje.
Hajrudin Somun, autor ove knjige, pisac i doajen bosanskohercegovačkog novinarstva i diplomatije zahvalio se promotorima, recenzentima i svima koji su dali svoj doprinos da ova knjiga ugleda svjetlo dana uključujući i Institut Ibn Sina iz Sarajeva koji je finansijski pomogao njeno izdavanje kao i ambasadi Irana u Sarajevu, te posebno istaknuo nezamjenjivu ulogu svoje supruge.
Autor je u pratnji Parviza Muhamedija na naju i defu, govorio stihove suvremenog iranskog pjesnika Sohraba Sepehrija, uz objašnjenje kako Iranci njeguju pamćenje i recitiranje poezije od pamtivjeka. Nekad se pamtio i recitirao Hafizov Divan, a danas mladi ljudi u Iranu više su skloni Sepehriju kojega je lakše čitati i razumjeti.
Nakon predstavljanja knjige, u foajeu Bošnjačkog instituta u Sarajevu upriličeno je otvaranje izložbe umjetnina i antikviteta koji potiču iz Irana a dio su privatne zbirke Hajrudina Somuna. Prisutne je pozdravila direktorica Instituta Amina Džuvić Rizvanbegović, a izložbu je uz prigodno slovo otvorio predsjednik Upravnog odbora Instituta prof.dr. Faris Gavrankapetanović.2

34