filipovic komemor 1Danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, uz prisustvo članova porodice Filipović, akademika, profesora, studenata održana komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću.
Na kommeomraciji su govorilii rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Ahmed Halilović, zatim prof.dr. Salih Fočo u ime Filozofskog fakulteta u Sarajevu te dr. Muamer Zukorlić, član BANU:


Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je u svom govoru., između ostalog, kazao:
"On pripada jednoj plejadi bh. velikana koji su ostavili jedan neizbrisiv trag u BiH. Bio je osnivač i predvodnik jedne generecije filozofa koja se suprostavljala rigidnim stvarima sistema u bivšoj Jugoslaviji. U presudnim momentima za opstanak BiH, kao vrstan poznavalac BiH, cjelokupno svoje djelovanje je posvetio odbrani naše države".,
Dodao je da je njegovo životno i naučno postignuće sadržano u preko 50 monografija, više stotina stručnih članaka i naglasio da će oni ostati kao putokaz.
"Akademik Filipović bio je jedan od stubova akademske zajednice BIH, Europe i svijeta. Našem akademiku želim lahku bosansku zemljnu", zaključio je Škrijelj.
Profesor Salih Fočo je kazao da se danas opraštamo od profesora koji je rad vezao za Filozofski fakultet i Univerzitet u Sarajevu:
"Vječiti buntovnik i opozicionar, bio je poštovan i hvaljen, posebno običnim narodom i akademskoj zajednici. Bio je u isto vrijeme i osporavan. Bez sumnje ovog legendarnog Krajišnika, BiH će pamtiti kao jednog od svojih velikih naučnika. Prvenstveno kao nekoga ko je vratio ime našeg naroda Bošnjak. Njegov rad je pozitivno cijenjen i u inozemstvu djelovao je više od 50 godina kao profesor univeriziteta".
Profesor Filipović je imao značajnog udjela u političkim zbivanjima u BIH, istaknuo je Fočo, i dodao da se uvijek borio za slobodu individue.
Kao vrstan pedagog bio je cijenjen i omiljen, izveo je 40 generecija, kazao je Fočo.
Ahmed Halilović obratio se prisutnima u ime Ministarstva vanjskih poslova kazavši da je doprinos Filipovića nauci u BiH neprocjenjiv. Halilović je dodao:
„Imao je bogatu karijeru i ostavio je u svakom segmentu snažan pečat. Njegovo djelovanje dalo je snažan diplomatski angažman“, kazao je Halilović.
Član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Muamer Zukorlić je kazao da danas ispraćamo jednog od najvećih sinova Bosne.
"Bio je znanje i sloboda. Vječno je plivao uzvodno, prkoseći svim silama inercije. Takve ljude je teško priznati za života. Tolika energija znanja, hrabrosti, odvažnosti i dostojanstva. Vrijeme priznanja takvih ljudi počinje onoga trenutka kada odlaze sa ovog svijeta. Ostavio nam je u emanet Bosnu, onu pravu Bosnu... Ponosnu Bosnu etničkih i drugih razlikosti, ali Bosnu jedinstvenu hiljadugodišnju Bosnu ljudskosti koja odolijeva svim udarima. Jeste ovo veliki gubitak, za porodicu, za naciju, ali sa jedne strane je tuga, a sa druge strane ponos što smo ga imali takvog. A mi u Bošnjačkoj akademiji smo ponosni što smo imali najvećeg i najjačeg predsjednika", zaključio je Zukorlić.
Akademik Filipović bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa. Rođen je u Banjoj Luci 3. augusta 1929. godine.
Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a doktorirao 1960. godine. Bio je član Akademije nauka Bosne i Hercegovine te predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

filipovic komemor 2