photo 2021 09 27 AmooliAllame Hasan Hasanzade Amoli, napustio je ovaj prolazni svijet u 93 godini, u noći 25. septembra 2021., usljed posljedica srčanog zastoja.
U poruci saučešća koju je povodom smrti allame Hasan Hasanzadea Amolija uputio vrhovni lider islamske revolucije Iran, ajetollah Hamenei, za njega je kazao da je bio posebna osoba, učenjak božanske spoznaje, putnik staze monoteizma, te istakao: „Ovaj misleći teolog pripadao je znamenitim i rijetkoviđenim osobama koje u svakom vremenu 'miluju' srca i oči onih s kojima dolaze u doticaj, a uz to napajaju njihove umove i srca znanjem i spoznajom. Sve napisano i kazano što je iza sebe ostavio ovaj velikan, za ljubitelje spoznaje i duhovnih profinjenosti bilo je i bit će izvor božanskog izljeva.“
Allame Hasan Hasanzade Amoli tokom svoga plodnog života napisao je blizu 200 djela u oblasti islamskoga prava, filozofije, etike, gnoze, religijske teozofije, teologije, hadisa i predaje, tefsira, matematike i astronomije, arapske i perzijske književnosti, prirodnih znanosti, klasične medicine, ezoterijskih znanosti.


Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ počašćen je što je bio u prilici djelo „Znanje o duši“, ajetollaha Amolija, publicirati na bosanskome jeziku 2002. godine i predstaviti ga bosanskohercegovačkoj intelektualnoj javnosti.

znanje o dusiKnjiga „Znanje o duši“ predstavlja svojevrstan udžbenik od 153 lekcije koje tretiraju različitu problematiku, kao samospoznaja; poznavanje ljudskih moći; afirmacija 'ogoljenosti' i 'metaogoljenosti' duše; veza između duše i tijela; znanje; srodnost između nauka i njeni kapaciteti; logika; kritika medejske religije;svijet materije, predodžbe i uma; san – tumačenje i hermeneutika sna; jedinstvo znanja, učenjaka i saznanog; ponad čovjeka, životinje i biljaka; univerzalni um i univerzalna duša; primarno i sekundarno upotpunjavanje, spekulativni i praktični um; svijet meleka; potpuni čovjek; magličasti duh i čovjekov duh; nauka i praksa; misaona spoznaja i izravna spoznaja; evolucija međusvijeta (barzah), mjesta povratka i Sudnjega dana.


Izražavamo saučešće svim prijateljima i poštovaocima allame Hasan Hasanzadea Amolija, a uzvišenom ruhu ovoga velikana, gnostika čiste duše i srca, šaljemo najtoplije selame i salavate!