IMG 20211012 091014 072

Ovogodišnji Internacionalni sajam knjige u Sarajevu 2021. zatvoren je dodjelom nagrada za najbolje knjige u 15 kategorija koje su uručene na završnoj ceremoniji.
Predsjednica stručnog žirija Lejla Alimanović je istaknula da je ove godine broj nagrada i priznanja nešto veći jer usljed pandemije izazvane korona virusom Sajam prošle godine nije održan te je i broj prijavljenih izlagača bio veći. Ove godine na Sajmu je učestvovalo više od stotinu izlagača iz regije Balkana, kazala je Alimanović.
U kategoriji za najbolji izdavački poduhvat godine nagrađen je i Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ za djelo „Sufijski put spoznaje, Ibn al-'Arabijeva metafizika imaginacije“ autora William C. Chitticka, u izvanrednom prijevodu akademika Rešida Hafizovića.

korica Sufijski put spoznajeKnjiga „Sufijski put spoznaje” plod je dvadesetogodišnjih istraživačkih napora Ibn Arebijeva djela, Williama C. Chitticka, i jedno je od najvažnijih djela u znanstvenom opusu ovog profesora na Univerzitetu u Njujorku. Autor je čitateljima, kroz analizu Ibn Arebijevih „Mekanskih otkrovenja“ ponudio izbor gnostičkih sufijskih naučavanja. Značaj ovog djela ravan je djelima Dželaluddina Homaija o Mevlani, ili Henry Corbina o šejhu Šihabuddinu Suhravardiju. Chittick u ovome djelu nudi širok spektar Ibn Arebijevih stajališta i argumenata o različitim religijskim uvjerenjima, koja pokazuju islam kao religiju svemilosti, te oponirajući ekstremnom i grubom licu islama.
“Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2021., 32. po redu, posjetilo je više od 30.000 ljudi u proteklih šest dana što je zaista impresivan broj s obzirom na uvjete izazvane koronom”, kazao je direktor KJKP Centar Skenderija Amer Kapo na završnoj ceremoniji dodjele nagrada.